Zagreb

ZAGREB: "Gore" Zagrebačkog plesnog ansambla premijerno u ZKM-u

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) ugostit će 28. i 29. listopada Zagrebački plesni ansambl (ZPA) s premijerom ekspresivne izvedbe "Gore" nagrađivanoga mađarskog koreografa i plesača Ferenca Fehéra.

Kako se ističe u najavi, produkcija je rezultat dvomjesečne suradnje ZPA, koji će sljedeće godine proslaviti pedesetu obljetnicu djelovanja, s jedinim mađarskim plesnim umjetnikom koji 90 posto djela stvara na međunarodnim pozornicama. 

Tom prilikom, ZPA će predstaviti i nove članice ansambla, Margaretu Firinger, Gendis Putri Kartini, Ivonu Grubišić i Jovanu Zelenović. 

Dinamična izvedba, u kojoj sudjeluju i Sintija Kučić te Andreja Jandrić, prikazuje životnu korelaciju šest žena, njihovo zajedničko putovanje i postaje kroz koje unutar plesnih karijera prolaze.

"Gore. Zajedničko putovanje, stanje povišenih emocija, uzbuđenost. U zajedničkom ritualu šest plesačica je negdje gore, otkrivajući radost pripadanja zajednici, ali i odgovornost pojedinca prema zajednici i zajednice prema pojedincu", stoji u najavi. "Amazonski freestyle pokreti opisuju solidarnost, hrabrost, protivljenje, zajedništvo te individualnu i grupnu odgovornost", dodaje se.

Ferenc Fehér je samouki plesni umjetnik i koreograf iz Mađarske. Jedinstveni i izražajni stil, kombinacija uličnog plesa, elemenata borilačkih vještina i životinjskih pokreta, a čije je specifičnosti ovog puta prenio i na Zagrebački plesni ansambl, osigurala su mu izvođenje predstava diljem svijeta. Radionice je držao u Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Španjolskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Italiji, Bugarskoj, Latviji, Rusiji, Egiptu, Kini, Iranu, Sjedinjenim Američkim Državama, Južnoj Americi, Kanadi i u Hrvatskoj.

Kostimografiju potpisuje Zdravka Ivandija Kirigin, glazbu Nenad Kovačić, dok je autorica ilustracije Ana Rako.

Premijera će se održati 28. listopada na sceni Istra ZKM-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zap, zkm