Svijet

Europska komisija: Od Londona očekujemo da nas što prije obavijesti o predstojećim koracima

Piše: PolitikaPlus/Hina

Europska komisija u subotu je "primila na znanje" rezultate glasanja britanskih zastupnika kojim se privremeno odgađa izjašnjavanje parlamenta o sporazumu o brexitu te je od vlade premijera Borisa Johnsona zatražila informacije o sljedećim potezima.

"Na britanskoj je vladi da nas što prije obavijesti o predstojećim koracima", tvitala je Mina Andreeva, glasnogovornica Europske komisije, nedugo nakon događaja u britanskom parlamentu.

Britanski parlament izglasao je u subotu s 322 glasa za i 306 protiv amandman zastupnika Olivera Letwina kojim odgađa glasanje o sporazumu o brexitu što ga je Boris Johnson sklopio u četvrtak s Europskom unijom.

Predloženi amandman osiguranje je da Boris Johnson neće moći provesti brexit bez sporazuma ako se stvari promijene do 31. listopada.

Johnson je u raspravi koja je prethodila glasanju rekao da bi "otimanje prilike" da se danas glasa o sporazumu bila "ogromna šteta" i pozvao je Letwina da povuče amandman.

Britanski premijer je poručio zastupnicima da neće biti odgode brexita te da postoji jedino izbor između njegova sporazuma i brexita bez sporazuma.

Johnson je također kazao da neće produžiti tranzicijsko razdoblje poslije prosinca 2020.

Za vrijeme tranzicijskog razdoblja, Velika Britanija neće biti članica EU-a, ali će i dalje europska regulativa biti na snazi u Velikoj Britaniji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

velika britanija, ek