Svijet

NJEMAČKA: U Koelnu veliki prosvjed Kurda protiv turske ofenzive

Piše: PolitikaPlus/Hina

Uz pojačano prisustvo policije počeo je središnji prosvjed Kurda protiv turske ofenzive na kurdska područja na sjeveru Sirije na kojem se, priopćeno je, očekuje najmanje 20.000 prosvjednika među njima i mnogi potencijalni nasilnici iz cijele Europe.
 
"Zasad prosvjedi prolaze mirno", priopćila je policije nešto poslije podneva.

Policija je tek u subotu ujutro dozvolila prosvjed zbog toga što je proteklih dana na sličnim povorkama u Koelnu i drugim njemačkim gradovima dolazilo do nereda i sukoba između kurdskih sudionika povorke i građana turskog porijekla u kojima je ozlijeđeno desetak osoba od čega nekoliko teže.
 
Na rubu prosvjeda bilo je i provokacija simpatizera ekstremne turske nacionalističke skupine "Sivi vukovi" koji su na rubu povorke pokazivali svoje simbole i time izazivali izgrede.
 
"Sivi vukovi" u Njemačkoj se smatraju ekstremno desnom skupinom i pod prismotrom su Ureda za zaštitu ustavnog poretka.
 
"Ne smijemo si dopustiti da nas isprovociraju", poručili su na početku današnjeg prosvjeda organizatori.
 
Predsjednik Zajednice Turaka u Njemačkoj, Goekay Sofuoglu pozvao je na mirne prosvjede i izbjegavanje sukoba između Turaka i Kurda. "Mi smo za zajedništvo u Njemačkoj i protiv nasilja na našim ulicama", stoji u priopćenju.

U Njemačkoj, prema nekim procjenama, živi i do milijun pripadnika Kurdske etničke skupine. Najveći dio njih u Njemačku je stigao prije nekoliko desetljeća u valu zapošljavanja radnika iz Turska, ali jedan dio doselio se u sklopu izbjegličkog vala iz Sirije 2015.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kurdi, njemačka, prosvjed