Svijet

VELIKA BRITANIJA: Doživotna čovjeku koji je autom naletio na policajce pred britanskim parlamentom

Piše: PolitikaPlus/Hina

Čovjek koji je autom naletio na prolaznike i policajce pored britanskoga parlamenta prošle godine u, kako su vlasti nazvale, terorističkom činu  osuđen je na doživotnu kaznu u ponedjeljak.

Salih Khater, 30, ubrzao je srebrnu Ford Fiestu prema 14 biciklista na prijelazu, prije no što je skrenuo s ceste te udario u dva policajca.

Policajci su skočili od automobila, koji je vozio brzinom većom od 50 kilometara na sat prije nego što je udario u prepreku pred parlamentom.

Khater je tvrdio da je riječ o nesreći, no suci su utvrdili da je optuženi imao "terorističke veze" te mu dali doživotnu zatvorsku kaznu a pomilovanje može najranije zatražiti za 15 godina.

"Zadovoljan sam današnjom kaznom i time da će ta ekstremno opasna osoba biti iza rešetaka dosta vremena",  rekao je Richard Smith, zapovjednik londonske protuterorističke policije. 

Policija je rekla da je Khater djelovao sam te da je doputovao iz Birminghama u London u jutarnjim satima.  Nakon što je izvidio područje, četiri puta se provozao oko trga pored parlamenta prije nego što je skrenuo na pogrešnu stranu ceste.

Khater je najprije pogodio pješaka, zatim se zaletio u bicikliste. Šestero ih je zadobilo ozljede. Zatim je ubrzao prema policajcima i odmah nakon udara u prepreku uhvatili su ga naoružani policajci.

Incident u kolovozu prošle godine drugi je teroristički napad kod parlamenta u manje od 18 mjeseci.

U ožujku 2017.,  Khalid Masood, 52, ubio je četvero ljudi na obližnjem mostu Westminster  i nasmrt je izbo nenaoružanog policajca prije nego što je ustrijeljen.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kazna, sud, terorista