Svijet

LONDON/BRUXELLES: Puno neizvjesnosti u pogledu brexita, EU traži više ustupaka

Piše: PolitikaPlus/Hina

Dogovor o uređenom brexitu i dalje je neizvjestan nakon što su europski diplomati kazali da EU želi više ustupaka od britanskog premijera Borisa Johnsona te da cjelovit dogovor ovaj tjedan nije vjerojatan, piše u ponedjeljak Reuters.

Pregovori koji se vode ovaj tjedan mogli bi odlučiti hoće li razlaz Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a biti uređen, kaotičan ili ponovno odgođen.

Johnson je rekao da želi postići dogovor na summitu EU-a u četvrtak i petak kako bi 31. listopada Britanija mogla izići iz EU-a na uređeni način, ali i da će izići iz Unije u koju je ušla 1973. i bez sporazuma ako dogovora ne bude i to unatoč tome što je britanski parlament donio zakon koji mu upravo to zabranjuje i traži odgodu.

Europski političari među kojima irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney kazali su da je dogovor moguć, ali i da preostaje još puno posla.

No europski diplomati pesimistični su u pogledu izgleda da Johnsonov hibridni prijedlog za carinski režim za Sjevernu Irsku bude usvojen.

"Nismo jako optimistični", rekao je visoki europski diplomat.

Nakon više od tri godine teških pregovora koji su stajali dužnosti dvoje britanskih premijera, Johnson će bilo kakav dogovor morati ratificirati u parlamentu koji će se sastati u nedjelju na izvanrednoj sjednici prvi put od rata za Falkande 1982. 

Johnson u parlamentu više nema većinu, a prošli mjesec pokušao ga je nezakonito suspendirati.

"Johnson nema većinu u parlamentu ni za što", rekao je jedan europski dužnosnik.

Ne bude li postignut dogovor, slijedit će kaotičan izlazak koji bi mogao podijeliti Zapad, potresti financijska tržišta i dovesti na kušnju koheziju Ujedinjenog Kraljevstva.

Glavni kamen spoticanja pitanje je granice na irskom otoku. Ponovna uspostava tvrde granice mogla bi dovesti u pitanje sjevernoirski mirovni sporazum sklopljen na Veliki petak 1998. koji je okončao tri desetljeća nasilja. 

Pojedinosti Johnsonova prijedloga nisu objavljene, ali je u biti riječ o kompromisu po kojem bi Sjeverna Irska formalno ostala u carinskoj uniji s Ujedinjenim Kraljevstvom, ali i neformalno u carinskoj uniji s EU-om.

Europska unija strahuje da neće biti moguće osigurati da roba koja uđe u Sjevernu Irsku ne završi u EU-u te je zabrinuta zbog složenosti sustava za ubiranje carine na robu kojom se trguje između Britanije i Sjeverne irske.

"Takav hibridni carinski teritorij kakav predlažu Britanci za Sjevernu Irsku, čini se, ne postoji nigdje u svijetu", rekao je jedan europski diplomat.

"U takvoj vrsti sustava, s dva skupa pravila za istu robu koja prelazi istu granicu, postoji veća vjerojatnost za prijevaru i izuzetno je komplicirano razlikovati robu koja ide za Sjevernu Irsku od one koja ide dalje za Irsku i jedinstveno europsko tržište."

Europski diplomati smatraju da bi najveći izgledi za dogovor postojali kada bi Sjeverna Irska ostala u carinskoj uniji s EU-om.

No to je previše za Johnsonove sjevernoirske saveznike, Demokratsku unionističku stranku (DUP), i mnoge zagovornike tvrdog brexita u njegovoj stranci.

Ne postigne li dogovor s EU-om, zakon usvojen u britanskom parlamentu obvezuje da ga zatraži odgodu brexita i europski diplomati smatraju da je to najvjerojatnija opcija.

Odgoda može biti od samo mjesec dana pa sve do pola godine ili više, a na to moraju jednoglasno pristati sve ostale članice EU-a.

Brexit se po prvim planovima trebao dogoditi 29. ožujka ove godine i već je dva puta odgođen.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

eu, velika britanija