Zagreb

Arheološki muzej u Zagrebu: Sjećanje na Hirošimu i Nagasaki

Piše: PolitikaPlus/Hina

Izložbom fotografija "Hirošima i Nagasaki – Bol i hrabrost", koja se otvara 15. listopada u Arheološkom muzeju u Zagrebu, odaje se počast sjećanju na žrtve atomske bombe i podiže svijest o opasnosti nuklearnog naoružanja.

Izložbu postavljaju Memorijalni muzej mira u Hirošimi, Hrvatski PEN centar, i Arheološki muzej u Zagrebu.

Na 51. međunarodnom susretu pisaca na Bledu u Sloveniji, u travnju 2018. predstavnici četrdeset PEN centara svijeta izradili su Rezoluciju protiv nuklearnog oružja, dokument koji je jednoglasno donesen na Kongresu Međunarodnoga PEN-a u Puneu i proslijeđen u Ujedinjene narode.

"Hiroshima i Nagasaki - dva napredna, gusto naseljena grada, dva grada ptica, parkova... i još mnogo šire, dublje! ... U kolovozu 1945. godine oba grada su pretvorena u prah. Ali razaranje nije bilo konačno i dovršeno. Sve posljedice još nisu bile poznate. To se nije dogodilo samo od sebe - to smo prouzročili mi ljudi, svladavši napokon umjetnost potpunog uništenja. Samuraj postaje majstor borilačkih vještina u trenutku kada ovlada umjetnošću "neubijanja". Možemo li vjerovati sebi? Ostaje li još vremena?'', riječi su Horija Takeakija, potpredsjednika Međunarodnoga PEN-a, u uvodnom tekstu izložbe.

Takeaki je poručio kako oni koji nastavljaju razvoj nuklearnog naoružanja imaju zle namjere dok, s druge strane, žrtve A-bombe potiču ideju trajnog mira u ime dostojanstva svih preostalih bića na Zemlji.

Prije Zagreba, gdje se može razgledati do 7. studenoga, izložba je bila postavljena u Nacionalnom muzeju suvremene povijesti u Ljubljani.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izložba, hirošima, japan