Svijet

STOCKHOLM: Švedska zagovara europski embargo na prodaju oružja Turskoj

Piše: PolitikaPlus/Hina

Švedska će zatražiti da EU uvede embargo na prodaju oružja Turskoj na sastanku europskih ministara vanjskih poslova idući tjedan jer je Ankara pokrenula ofenzivu na sirijske Kurde, prenosi dpa, dok Italija traži da Turska odmah zaustavi svoju ofenzivu.

Nakon sastanka s parlamentarnim Odborom za europske poslove u Stockholmu, švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde kazala je da je "zadovoljna što odbor jednoglasno podržava da se zatraži embargo na prodaju oružja" Turskoj.

Švedska će predložiti i da EU razmotri "restriktivne mjere", kazala je.

To će uključivati "ekonomske sankcije ili sankcije pojedincima".

Švedska te mjere neće predložiti odmah na sastanku u ponedjeljak, ali će zatražiti da EU to razmotri ako se situacija pogorša.

Slične rasprave vode se i u drugim članicama EU-a, dodala je.

Istodobno, Italija je u petak poručila da Europska unija ne smije popustiti pred turskom prijetnjom da će joj poslati milijune sirijskih izbjeglica.

"EU ne može prihvatiti tu ucjenu. Turski napori da prihvati sirijske izbjeglice ne mogu postati instrument ucjene u kontekstu vojne inicijative koju ne možemo prihvatiti i koju se mora odmah obustaviti", rekao je talijanski premijer Giuseppe Conte u Rimu, prenosi Reuters.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je u četvrtak EU-u da će "otvoriti vrata i poslati 3,6 milijuna izbjeglica u Europu" ako njegovu operaciju u sjevernoj Siriji proglasi okupacijom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

švedska, turska, embargo, oružje