Mojbiz

SABOR: Lorinović tvrdi da je došlo do "preporoda" kune u zaduživanju grđana

Piše: PolitikaPlus/Hina

Saborski zastupnik  Ivan Lovrinović (PH) izjavio je u srijedu u Saboru kako je došlo do pravog "preporoda" kune u zaduživanju hrvatskih građana, te da je država jedini sektor koji i dalje forsira zaduživanje uz valutnu klauzulu.

 Prije pet godina, kuna je u ukupnim kreditima banaka sudjelovala samo sa 26 posto, a sredinom ove godine njen udjel je porastao na 42 posto; u isto vrijeme, udjel deviznih kredita u ukupnim kreditima, u koje se ubrajaju i oni s valutnom klauzulom, pao je sa 74 na 58 posto, naveo je zastupnik u Hrvatskom saboru u vremenu rezerviranom za slobodne teme. 

Kazao je kako se građani najviše boje kredita uz valutnu klauzulu, s obzirom na iskustva iz 'slučaja franak', pa se  njihov iznos smanjio sa 156 milijardi na 121 milijardu kuna.  Međutim, jedini sektor koji forsira dalje zaduživanje uz valutnu klauzulu je država, njoj su takvi krediti sa 12,6 milijardi u 2014. narasli na 22,4 milijardi kuna, naveo je Lorinović, tvrdedći da država, dakle Ministarstvo financija i Vlada "primarno podrivaju, narušavaju, monetarni suverenitet zemlje i povjerenje u kunu".

 

Zašto je Dubravka Šuica govorila engleski, a ne hrvatski?

Goran Aleksić (Snaga) čestitao je svim građanima koji su se zaduživali u švicarskom franku na konačnoj pobjedi banaka.

Početkom rujna na sudu smo dobiili konačnu potvrdu da su naši krediti ugovarani s nepoštenim ugovornim odredbama i o kamatnoj stopi i o valutnoj klauzuli, rekao je Aleksić, i pozvao sve koji su ugovarali takve kredite da se ne boje i da tuže banke. Opetovano je pozvao premijera da ga primi na razgovor kako bi se vidjelo u kojem će smjeru ići Vlada, hoće li pripremiti zakonsko rješenje da ljudi ne bi morali ići na sudove. Ukoliko Vlada ne bude htjela predložiti zakon predložit ću ga ja ovdje svima vama, rekao je Aleksić. 

Hrvoje Zekanović (Hrast) prozvao je Dubravku Šuicu zamjerivši joj što je na saslušanju za potpredsjednicu Europske komisije, umjesto na hrvatskom, govorila na engleskom jeziku. Smatra i da je njen stav o pobačaju u "velikoj kontradikciji" s onim što je formalno HDZ - demokršćanska stranka.

"Pa kada je u Europi, e onda će biti zagovaratelj pobačaja, a kada treba uzeti glasove konzervativnih glasača, e onda će se onako malo koketirati i sa zabranom pobačaja odnosno još jedanput će se prevariti hrvatski glasači", kazao je Zekanović. Upitao je i kakav je, s obzirom da je koristila engleski, stav Dubravke Šuice prema hrvatskom jeziku i prema suverenosti države. "Jezik je bitna odlika suverenosti svake države pa tako i naše", zaključio je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivan lovrinović, kune