Hrvatska

Bedeković o statusu roditelja njegovatelja: Potrebni su međuresorna suradnja i konzultacije, jer zahtjevi ne zadiru samo u područje socijalne politike

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministrica demografije, obitelji, socijalne politike i mladih Vesna Bedeković najavila je u ponedjeljak da će za rješavanje statusa roditelja njegovatelja potaknuti međuresornu suradnju i konzultacije, jer njihovi zahtjevi ne zadiru samo u područje socijalne politike.

Nastojat ćemo učiniti sve što je moguće, poduzet ćemo daljnje korake i tražimo međuresornu suradnju, izjavila je Bedeković novinarima pred Banskim dvorima komentirajući prosvjed oko 80 roditelja njegovatelja, održan u petak pred njezinim ministarstvom.

S prosvjeda koji su organizirali članovi udruge Sjena upućeni su zahtjevi da se roditeljima njegovateljima regulira radni odnos uz najmanju mjesečnu plaću od 4000 kuna, da se prava i obaveze njegovatelja urede Zakonom o njegovateljima, koji bi morao biti odvojen od Zakona o socijalnoj skrbi, te da status njegovatelja bude reguliran kao radni odnos prema Zakonu o radu, tako da bi njegovatelj imao pravo na plaću, a ne naknadu.

Bedeković je potvrdila da je u stalnoj komunikaciji s predstavnicima roditelja njegovatelja, te da se s udrugom Sjena sastala nekoliko dana prije prosvjeda, kako bi razgovarali o njihovim problemima.

Na upit mogu li roditelji njegovatelji računati na povišicu naknada već od slijedeće proračunske godine, ministrica je ustvrdila kako je ta problematika vrlo kompleksna i zadire u više resora. Najprije treba obaviti međuresorne razgovore i konzultacije sa svim zainteresiranim dionicima, onda ćemo moći nešto više o tome reći, dodala je.

Bedeković trenutno ne raspolaže s podatkom koliko u Hrvatskoj status roditelja njegovatelja imaju oba roditelja u obitelji i kolike su im plaće, no kaže da u Hrvatskoj trenutno ima oko 4500 roditelja njegovatelja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vesna bedeković, RODITELJI NJEGOVATELJI