Hrvatska

Kujundžić: Vlada je povećala plaće u zdravstvu koliko se moglo financijski podnijeti

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar zdravstva Milan Kujundžić komentirao je u četvrtak uoči sjednice Vlade prosvjed medicinskih sestara koje dolaze na Markov trg, rekavši kako je želja za većim plaćama normalna ali je Vlada povećala plaće maksimalno koliko se u ovom trenutku moglo financijski podnijeti.

"Medicinske sestre su značajni sastavni dio zdravstvenog sustava i uistinu bezbroj je tih žena kvalitetan, vrijedan i požrtvovan. Želja za imati veće plaće je normalna. U ovom trenutku Vlada je uistinu napravila maksimum što je mogla. U tri godine plaće su im povećane za 18 posto. Kamo sreće da su se i ranije povećavale, ali ova Vlada će, čim se ukaže prilika, i dalje razmatrati mogućnosti", rekao je Kujundžić.

Vlada i zdravstveni sindikati potpisali su nedavno dodatak Kolektivnom ugovoru prema kojem će dodaci na plaće zaposlenima u zdravstvu rasti od 1. rujna sedam posto. Povećani su linearno dodaci na posebne uvjete rada za 3 posto te dodaci za odgovornost za 4 posto.

Također je povećana je naknada za pripravnost za 1 posto za radni dan, odnosno 2 posto za subotu, nedjelju i blagdan, te ugovorena plaćanje troškova prijevoza za dolazak i odlazak s posla iz pripravnosti.

Prema izračunima sindikata, plaća medicinske sestre s 20 godina staža, ovisno o radnom mjestu, povećana je tako od 250 do 350 kuna neto.

Kujundžić je, komentirajući prijedlog pravobraniteljice za djecu da se zbog necijepljenja djece za roditelje predloži i zatvorska kazna, rekao kako trebaju postojati novčane, ali ne i zatvorska kazna. 

"Zatvorske kazne ne treba, ne znam tko se s tim igra. Prevencija od cjepiva je svakom jasna, onaj tko ne cijepi svoje dijete izlaže ga smrtnome riziku. Mislim da ne treba ići s drastičnim kaznama nego treba  prvenstveno roditeljima objašnjavati, što i sada radimo i zato u posljednje dvije godine imamo bolju procijepljenost", kazao je Kujundžić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zdrastvo, Milan Kujundžić, plaće