Mojbiz

Batinić: Vlada je postupila razumno, ne treba tražiti političku odgovornost

Piše: PolitikaPlus/Hina

Saborski zastupnici komentirali su u petak prihvaćenje zahtjeva inicijative "67 je previše" od strane vlade, pri čemu je HNS-ov Milorad Batinić ocijenio kako je premijer postupio razumno, a SDP-ov Arsen Bauk ponovio stav da je vlada kapitulirala.

HNS-ov Milorad Batinić kaže da je Vlada poslušala glas građana te je njezin potez ocijenio korektnim i razumnim. "I mi u HNS-u smo ljetos kad se vidjelo da je prikupljeno dovoljno potpisa odmah uputili na razgovor, dogovor da se izbjegne referendum. Procjena je vrijednosti referenduma negdje oko 50 milijuna kuna, mislim da je bolje da se taj novac daje u obrazovanje ili u predškolski odgoj", rekao je Batinić novinarima u Saboru.

Iako prihvaća da je pravo sindikata kao inicijatora inzistirati na referenduma, Batinić je ipak apelirao na spuštanje tenzija. "Odbor za Ustav donio je zaključak da se pričeka s raspisivanjem referenduma 60 dana dok Vlada ne pošalje nove izmjene zakona, vjerojatno po hitnoj proceduri, i ne vidim razloga zašto nepovjerenje prema vladi", izjavio je.

Dodao je i kako nema smisla tražiti nečiju političku odgovornost ili krivca. "Jedan pokojni političar rekao je da su najbolje odluke koje je donio bile poništavanje prethodnih odluka koje je donio", kazao je.

Antireferndumsku kampanju okarakterizirao je pak kao "jednu vrstu komunikacije" te ocijenio kako možda ne bi ni došlo do referendumske inicijative da se više razgovaralo sa samim građanima i interesnim skupinama i više uložilo u komunikaciju.

"Možemo tjerati mak na konac, ali matematika je pokazala da je 67 godina kao dob za umirovljenje nužna, a ne previše. Osobno smatram da su pitanja za referendum bila tendenciozna, da se pitalo 'želite li raditi do 65. godine, ali nakon 2050. godine neće biti novca za mirovine', ja vas pitam, tko bi zaokružio tada to pitanje na referendumu", zaključio je Batinić.

Bauk podržao sindikate koji inzistiraju na referendumu   

SDP-ov Arsen Bauk ponovio je stav da je vlada jučer kapitulirala a podržao je i sindikate koji najavljuju da će inzistirati na referendumu.

"Ovo što je premijer rekao bit će dovoljno kada naprave sve izmjene za koje su dobili razuman rok. Vjerujem da će to i napraviti jer nema smisla riskirati još jednu političku štetu i kapitulaciju. Dakle, Vlada je jučer kapitulirala, a sad se bori da dobije amnestiju", ocijenio je.

"Sindikati ne izlaze na izbore, imaju svoju zadaću, jedan dio svog cilja su ostvarili, a o tome hoće li biti referenduma ili ne, može odlučiti Ustavni sud, a prema dosadašnjoj praksi, ako Sabor prihvati Vladine izmjene zakona, Ustavni sud će zaključiti da referendum nije potreban i odredit će rok u kojem se ovo što je bio zahtjev referenduma ne bi moglo mijenjati.

Nakon što Ustavni sud tu priču zaključi, sindikati će morati naći neki drugi način za svoje akcije, ja ne tvrdim da je itko od njih pravu, samo pretpostavljam što će se dogoditi, kazao je Bauk i naglasio da će mirovina uvijek biti samo je pitanje koliko i iz kojih izvora.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

milorad batinić, incijativa 67 je previše, mirovine