Kultura

Miroslav Pelikan: Razgovor u povodu –Matko trebotić

Piše: Miroslav Pelikan

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, autor iznimnog opusa i europskog ugleda, slikar Matko Trebotić, nedavno je dobio nagradu iz Rovinja.

Gospodine Trebotić, nedavno ste dobili novu nagradu za Vaše djelo. Nagrada je došla iz Rovinja.

-Da, dobio sam jednu od tri nagrade Likovne kolonije Rovinj 2019.,što me je ugodno iznenadilo i jako obradovalo jer mi je dodijelio stručni žiri mladih kunshistoričara a to znači razumijevanje mladih za moje djelo. Nagrađen je rad na papiru iz ciklusa Mediteran, nastalog ove godine.

Koliko su nagrade, priznanja, važni umjetniku i vani i kod nas?

-Ne treba davati preveliku važnost nagradi ali ne treba je ni poodcjenjivati jer ona pokazuje da je Vaš rad prepoznat i cijenjen od novih mladih nadolazećui stručnjaka a to je cilj umjetnosti, da traje, da bude suvremena i da diše duhom vremena. Ova ocjena „drži vodu“, kako kod nas tako i u inozemstvu.

Kako su se razvijali ključni motivi u Vašem opusu?

-Moji artistički motivi su meni zadani samim rođenjem, odrastanjem, školovanjem. Sve je to bilo zadano rodnim otokom, kao i gradom odrastanja, njihovim svjetlom i sjenama. Sve se to događa u mom obzoru Dalmacije i kulturološkoj slojevitosti hrvatske obale Jadrana.

Jeste li naslikali sve što ste zamislili, željeli?

-Puno toga sam uradio na polju vizualnih umjetnosti od preko 150 samostalnih izložbi,radu u kazalištima, prostornih izložbi,skulptura , grafičko pjesničkih mapa....ali ostaje dojam da nisam uradio sve, da ako Bog da, ostaje još projekata koje želim dovršiti...s nadom da ću to i ostvariti.

Niste se zasitili slikanja, slikarstvo vam nije dosadilo?

-To je kao da me pitate, jesam li se zasitio života jer meni je umjetnost kao život, kao obitelj,kao zavičaj. Ona je nerazdvojiva od pojma opstojnosti. Nekako kad radim, stvaram, onda dišem,živim a živjeti nikada nije dosadno.

Što je trenutno novo u atelijeru?

-Praktično u atelijeru nema ništa novog, već kao i svih prošlih pedeset godina mog javnog djelovanja, neprestani svakodnevni rad, istraživanjenekog vizualnog apsoluta u potrazi za glazbom i svjetlošću.

Planovi, izložbe,monografije...?

-Za slijedeću je godinu planirana knjiga radnog naslova „Trebotić u zrcalu kritike“ u izdanju Galerije umjetnina iz Splita.Urednik je ravnatelj Galerije umjetnina, prof. Branko Francesci. Tu će biti zastupljeno preko trideset autora, naših i stranih. Što se tiče izložbi, ima ih u planu i uinozemstvu i domovini. Toliko o planovima. Sve se svodi na uporni rad. A rezultat toga, izložbe, nekako dolaze same od sebe.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MATKO TREBOTIĆ, MIROSLAV PELIKAN, SLIKARSTVO