Kultura

Izložba: "Sprang - moda iz okvira" u Etnografskom muzeju

Piše: PolitikaPlus/Hina

Etnografski muzej u Zagrebu otvara u utorak izložbu "Sprang - moda iz okvira, Tekstilna tehnika brončanog doba u suvremenom dizajnu", na kojoj će se izložiti ručno pletena odjeća izrađena tzv. sprang tehnikom.

Osnovna karakteristika te tehnike, koja se od prapovijesti, tijekom srednjega vijeka, pa sve do danas, gotovo nije mijenjala, je pletenje prstima.

"Autorski odjevni predmeti koji su inspirirani poviješću i začudnim bojama prirode na izložbi oživljuju i dočaravaju ljepotu stilova u raznovrsnosti uzoraka", ističe se u najavi Etnografskog muzeja.

"Haljine, pokrivala, kapice, kao i višefunkcionalna odjeća, svojom osebujnošću i kombinacijom boja pomiču  nas u pomalo mističan međuprostor koji ujedinjuje minula doba sa suvremenim dizajnom i nadahnjuje nas u svakome pogledu", dodaje se.

Autorica izložaka je Sylva Antony Cekalová (1978., Prag) koja je po profesiji restauratorica kaljevih peći. Već nekoliko godina dolazi u Hrvatsku, gdje restaurira jedinstvene renesansne kaljeve peci u dvorcu Veliki Tabor.

Iako je  njezina profesija keramika i restauriranje, proučava i različite tekstilne tehnike i stare zanate, a u svojem se radu najčešće služi upravo prapovijesnim sprang pletenjem. Održava i radionice i predavanja o toj drevnoj tehnici,  ističući kako njezine mogućnosti još uvijek nisu dovoljno otkrivene.

Uz njezinu pletenu odjeću izložit će se i nakit Andree Brlobuš, preparatorice za keramiku koja niz godina izrađuje nakit od željeznih alki te segmentirane dijelove karakteristične za srednjovjekovnu opremu. 

Pletenje u maniri verižnjače kombinira s kožom, pečenom zemljom, platnom, školjkama i metalnim dijelovima, a uz Cekalovu je naučila i osnove tehnike spranga, koju izrađuje u slobodno vrijeme.

"Budući da sprang odjeća u sebi sadrži bogate uzorke te sama po sebi već ima predznak nakita, ovom prigodom odabrani su najednostavniji primjeri kako bi se uravnoteženo i nenametljivo uklopili s izloženima", napominje se u najavi.

Izložba ostaje otvorena do 22. rujna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Etnografski muzej, izložba, muzej