Hrvatska

Sindikati zdravstva: Pregovori se nastavljaju, Vlada misli da je kupila vrijeme

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ni na trećem pregovaračkom sastanku sindikata zaposlenih u zdravstvu s predstavnicima Vlade nije došlo do dogovora oko prijedloga za povećanje plaća te će se oni nastaviti u srijedu, pri čemu su sindikalisti ocijenili kako Vlada misli da je ovim potezom kupila vrijeme.

"Ovo nisu novi pregovori, to je dodatak koji smo već ispregovarali. Ne bih rekla da se na sastanku dogodilo nešto važno za status zaposlenika. Čekamo ono najbitnije, uvjete rada i plaća, a to je još uvijek daleko od toga da smo krenuli raspravljati o tome", kazala je u ponedjeljak članica Sindikata medicinskih sestara Brankica Grgurić.

Dodala je kako su na današnjem sastanku "samo ponavljali sve prethodno dogovoreno s nekim sitnim izmjenama". Naglasila je kako su trenutno stali na jednom dijelu članaka o kojima treba pričekati dogovor između sindikata i pregovarača.

Sljedeće pregovore s vladinim pregovaračima dogovorili su za srijedu.

"Naravno da ćemo dočekati pregovore o uvjetima rada i plaćama, nastavljamo u srijedu", kazao je predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara tehničara Stjepan Topolnjak.

Naglasio je kako je njihov zahtjev i dalje aktualan, a da sada "prolaze neke članke koje treba definirati zbog novih članova pregovaračkog tima Vlade".

"Nećemo dalje puno inzistirati na članicma koje smo dogovorili, ali na onima koji se tiču financijskog dijela ćemo drviti i dalje", ustvrdio je Topolnjak.

Dodao je kako inzistiraju na dogovorenom financijskom dijelu, koji su i parafirali s ministrom Kujundžićem.

"To je povećanje od sedam posto, tri plus četiri, i od toga ne odustajemo", naglasio je Topolnjak.

Kazao je kako ovoga tjedna "neće pokretati sindikalne akcije" jer očekuju nastavak pregovora u srijedu.

Na pitanje nije li Vlada ovime kupila vrijeme, izbjegnuvši štrajk, sindikalisti poručuju kako oni to samo misle.

"Oni misle da su kupili vrijeme, a vrijeme ne mogu kupiti, mi smo istoga stava kao i pri potpisivanju parafiranog dodatka. Smatram da je ovo vrijeme izgubljeno vrijeme, prolazili smo sve što smo već potpisali, naši zaposleni ne očekuju sastanke nego plaće i poštivanje dogovorenog", kazala je Grgurić. Dodala je kako je minimum povećanja od dogovorenih sedam posto koje su prethodno dogovorili.

Kazala je da su već krenuli sa sindikalnim akcijama, a o čemu se točno radi kaže da će se to uskoro vidjeti.

"Ne možemo opet čekati odgađanje Vlade, moramo odmah djelovati. Vjerujem u podršku medija, podršku građana, ovo je sve za bolje uvjete rada i našu plaću i plaćeno radno mjestu u sustavu zdravstva", poručila je Grgrić.

Naglasila je još kako štrajk nije jedino sredstvo sindikalnih akcija te da će provoditi i druge aktivnosti.

Na pitanje što očekuje u srijedu kazala je kako su medicinske sestre uvijek spremne.

"Mi nismo nikada u hendikepu, mi smo medicinske sestre, spremne uvijek na sve, kako žrtvujemo naše slobodno vrijeme za rad, tako ćemo ga žrtvovati i za (sindikalne) aktivnosti", zaključila je Grgurić.

Predstavnici Vlade i sindikata iz zdravstva nisu se prethodno u petak, po drugi put, uspjeli dogovoriti o plaćama u tom sustavu. Vlada je tada odustala od prethodo parafiranog dogovora s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem, što je bio presedan u pregovorima sa sindikatima, gdje po prvi puta Vlada nije odobrila ministrov dogovor.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je u petak kako nije bilo govora o konkretnim prijedlozima, te najavio da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak, pri čemu će se proći svi članci Kolektivnog ugovora.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zdrastvo, plaće, sindikati