Zagreb

ZAGREB: Klub lijevog bloka poziva DORH da istraži Bandićev memorandum

Piše: PolitikaPlus

Kluba zastupnika lijevog bloka izrazio je u ponedjeljak zgražanje sadržajem memoranduma koji je zagrebački gradonačelnik u Dubaiju potpisao s investitorom, a čiji su dijelovi nedavno objavljeni u medijima te su pozvali DORH da istraži cijeli memorandum i što je to gradonačelnik dogovorio.

"Javno pozivamo DORH da istraži cijeli memorandum i što to gradonačelnik dogovara s investitorom, jer bilo kakvo javno-privatno partnerstvo između grada i poduzeća mora ići na međunarodni natječaj i javnu nabavu. Ako se ovo radi po željama investitora, ako postoje rokovi kada se po željama investitora moraju promijeniti prostorni planovi, onda je očito da se pogoduje investitoru i to je onda posao i za DORH" , kazao je na konferenciji za novinare gradski zastupnik Tomislav Tomašević (Zagreb je NAŠ!).

Na temelju onoga što je dosad izašlo u javnost, izrazio je šokiranost sadržajem memoranduma te ga nazvao "memorandumom o pogodovanju investitoru".

"Iako iz Gradske uprave tvrde kako je neobvezujuć, ako je to istina, zašto je tajan, ako je nebitan zašto ga ni zastupnici nisu mogli dobiti na uvid bez da se to prethodno ne dogovori s investitorom", upitao je Tomašević.

On pita zašto prema onome što je dosad izašlo u javnost postoji formulacija u memorandumu gdje se grad obvezuje promijeniti plansko-prostornu dokumentaciju prema željama investitora. Zašto postoje rokovi od osam mjeseci koji se mogu produžiti na još šest mjeseci te je određena međunarodna arbitraža ako dođe do spora između Grada i investitora i kako je moguće da ga gradonačelnik potpisuje bez znanja Skupštine koja u svojoj nadležnosti ima usvajanje bilo kakvih prostornih planova, dodao je.

To, rekao je, znači da se taj memorandum ne može ispuniti bez odluke Skupštine i ne može se osnivati poduzeće između grada i investitora radi javno-privatnog partnerstva bez odluke tog tijela kao niti raspolagati na jedan milijun četvornih metara gradskog zemljišta u vlasništvu grada.

Bandić apsolutno prekoračio svoje ovlasti

Tomašević je najavio je da će se na sjednici Skupštine 4. rujna naći prijedlog Kluba zastupnika lijevog bloka o tome žele li zastupnici da gradonačelnik javnosti i struci podnese izvješće o tome što je dogovarao s investitorom, tko su bili članovi povjerenstva koji su ocjenjivali ponude, kakve su to ponude bile te da se objavi cijeli memorandum. To je, poručio je, minimum transparentnosti i demokracije.

"Bandić je apsolutno prekoračio svoje ovlasti, bez znanja i odluke je obećao investitoru nešto što nije u njegovoj nadležnosti, već Skupštine, a taj memorandum zastupnici do danas nisu vidjeli. Volio bih vidjeti tko će od zastupnika dići ruku protiv toga da se memorandum javno objavi" kazao je.

Vezano za primjedbe na GUP koje su pristigle u Gradsku upravu, njih oko 10.000, Tomašević je komentirao da se radi o "jasnom revoltu građana". Ali, upozorio je, "iz izjava gradonačelnika da će u dva tjedna riješiti 20.000 primjedbi u 10.000 podnesaka to može samo značiti da će ih odbiti po kratkom postupku bez čitanja i razmatranja jer ništa drugo nije moguće u tako kratkom roku".

Bandić prekršio Zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi

Gradska zastupnica Rada Borić (Nova ljevica) rekla je da je Bandić prekršio Zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi u kojem stoji da ako je vrijednost nekretnina veća od milijun kuna takve se odluke ne smiju donositi mimo predstavničkog tijela.

Pozvala je Ministarstvo graditeljstva da pažljivo prati zakonitost postupanja oko tisuću predstavki i oko 10.000 prijedloga građana i građanskih inicijativa na GUP.

Zastupnik Zlatko Nikolić (Radnička fronta) kazao je da se memorandum, osim Zakonu o lokalnoj upravi, protivi i Statutu Grada Zagreba koji izlazi iz tog zakona "i time gradonačelnik priznaje da su mu akti grada, ali i predstavničko tijelo Gradske skupštine puka formalnost koje mora odraditi prije nego provede svoje planova, odnosno u ovom slučaju investirora".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DORH, MILAN BANDIĆ