Turizam

Split: Više turista odlazi, no što ih dolazi

Piše: PolitikaPlus/Hina

U splitskoj trajektnoj i zračnoj luci ovog se vikenda bilježi veći broj turističkih odlazaka, no dolazaka što su prvi znaci jenjavanja špice ovogodišnje turističke sezone na srednjodalmatinskom području i otocima.

"U subotu i nedjelju kroz splitsku trajektnu luku prometovat će oko  70.000 putnika i 12.500 vozila od kojih  su oko 60 posto turisti povratnici s  otoka, a 40 posto su oni koji odlaze na otoke," rekla je za Hinu voditeljica  Jadrolinijine agencije u Splitu Jelena Ivulić.

Po njenim riječima, zbog pojačanog povratka putnika s otoka na kopno u subotu su bile uvedene tri izvanredne trajektne linije  Supetar (Brač) - Split.

I u zračnoj luci više odlazaka 

I u splitskoj zračnoj luci primjetan je već broj odlazaka, no dolazaka turista.
"U subotu će sletjeti i uzletjeti 115 zrakoplova s oko 30.00 putnika od kojih njih oko 16.000 odlazi, a 14.000 dolazi," rekao je Mate Melvan, voditelj Službe za prihvat i otpremu u splitskoj zračnoj luci.
Po njegovim riječima, u prva dva tjedna kolovoza za oko 4 posto povećao se broj putnika kroz splitsku zračnu luku u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Melvan kaže i kako je do sredine kolovoza promet u splitskoj zračnoj luci povećan za oko 150.000 putnika u odnosu  na isto prošlogodišnje razdoblje.
"Ove je godine kroz splitsku zračnu luku do sada  prometovalo oko 2,2 milijuna putnika, a do kraj godine očekuje ih se još oko 1,1 milijuna," kazao je Melvan.

I na splitskom autobusnom kolodvoru u subotu je više putnika u odlasku no u dolasku.

"Tijekom subote kroz splitski autobusni kolodvor proći će oko 400 autobusa, povećali smo broj autobusnih linija prema Zagrebu zbog povećanog broja povratnika s godišnjeg odmora," rekao je ravnatelj Autobusnog kolodvora u Splitu Mate Jujnović.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

turisti, split