Svijet

POLJSKA: Poljska bi se mogla priključiti misiji pod američkim vodstvom u Hormuškom tjesnacu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Poljska razmatra podršku misiji pod američkim vodstvom za zaštitu Hormuškog tjesnaca, no još nije službeno odlučila.

"S naše točke gledišta akcije za stabilizaciju tog područja bile bi opravdane", rekla je glasnogovornica poljskog ministarstva vanjskih poslova za Reuters.

"Moramo pričekati kako bismo vidjeli bi li se, i ako da, u kojem obliku Poljska mogla priključiti inicijativi", dodala je.

Nije jasno kad će Poljska, koja je nastojala ojačati veze sa SAD-om nakon što je 2015. na vlast došla stranka Pravo i pravda (PiS), odlučiti o tom pitanju.

Poljski ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz najprije je komentare dao njemačkoj novinskoj agenciji dpa u petak.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas ponovio je da Njemačka neće sudjelovati u pomorskoj misiji pod američkim vodstvom u Hormuškim vratima te da umjesto toga preferira formiranje europske misije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u srijedu kako vjeruje da će se o ideji o europskoj pomorskoj misiji u Hormuškom tjesnacu ponovno razgovarati na neformalnim susretima s europskim ministrima vanjskih poslova i obrane u Finskoj ovaj mjesec.

SAD ustraje na osiguranju tjesnaca između Omana i Irana, kroz koji prolazi gotovo petina nafte u svijetu, a napetosti između Irana, Velike Britanije i SAD-a porasle su proteklih mjeseci.

Poljska je u prošlosti davala vojnu potporu misijama pod vodstvom SAD-a - njezini vojnici sudjelovali su u misijama u Iraku i Afganistanu. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

poljska, sad