Svijet

Pelosi: Britansko-američki sporazum neće proći ugrozi li se sporazum od Velikog petka

Piše: PolitikaPlus/Hina

Trgovinski sporazum između SAD-a i Velike Britanije nikako neće moći proći Kongres ako brexit dovede u pitanje sjevernoirski mirovni sporazum sklopljen na Veliki petak 1998., rekla je u srijedu predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

"Kakav god da bude, ne smije se dopustiti da brexit ugrozi mirovni sporazum sklopljen na Veliki petak, uključujući otvorenu granicu između Irske i Sjeverne Irske", priopćila je Pelosi.

"Ako brexit potkopa sporazum od Velikog petka, trgovinski sporazum između SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva nikako neće moći proći Kongres", poručila je.

Trumpova administracija pregovara s Velikom Britanijom o novom trgovinskom sporazumu koji bi stupio na snagu nakon što završi procedura izlaska iz EU-a, što se očekuje 31. listopada.

No sporazum mora potvrditi Kongres, koji je podijeljen između demokrata koji imaju većinu u Zastupničkom domu i republikanaca koji dominiraju Senatom.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton rekao je, posjetivši London ovoga tjedna, da će SAD poduprijeti brexit bez sporazuma ako britanska vlada odluči to učiniti i da će trgovinski sporazum sa SAD-om pridonijeti ublažavanju posljedica takve odluke.

Britanski premijer Boris Johnson već je prilikom stupanja na dužnost poručio Europskoj uniji da želi novi sporazum o brexitu, umjesto onog kojeg je s EU postigla njegova prethodnica Theresa May, te da u njemu osobito želi izbaciti dio koji se odnosi na meku granicu između Sjeverne Irske i Irske, tzv. backstop, koja bi podrazumijevala carinsku uniju s EU dok se ne pronađe drugo rješenje.

Analitičari pak upozoravaju da bi ponovno uvođenje tvrde granice dovelo u pitanje suradnju između Irske i Sjeverne Irske i ugrozilo rezultate irskog mirovnog sporazuma postignutog na Veliki petak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SAD, VELIKA BRITANIJA, BREXIT