Kultura

PREDSTAVA: Na 65. Splitskom ljetu premijerno Kaligula/Britanik

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predstava Kaligula/Britanik, postmoderna dramaturška obrada djelâ Alberta Camusa i Jeana Racinea koja propituje "sudbinu svijeta i ljudskog bivanja u areni nesmiljene borbe za vlast i moć", premijerno će biti postavljena 10. kolovoza u sklopu 65. Splitskog ljeta, najavio je organizator u petak.

Dramski ansambl 65. Splitskog ljeta izvest će predstavu u Galeriji Meštrović, pod palicom redatelja Gorana Golovke, dramaturga Jasena Boko a obje naslovne uloge, Kaligule i Britanika tumačit će glumac Nikša Arčanin, najavljeno je u priopćenju.

"U čudesno svečanom prostoru Galerije Meštrović, stvorenom za uzvišenost, susrest će se klasik egzistencijalizma i klasik klasicizma, oba zapitana nad sudbinom svijeta i ljudskog bivanja u areni nesmiljene borbe za vlast i moć. U formi kazališta u kazalištu, gdje vladar Kaligula, preuzimajući ulogu Britanika, igra predstavu za svoje podanike istovremeno se okrutno poigravajući s njima, kazalište se potvrđuje kao savjest svijeta i vremena", istaknuo je organizator.

Dodaje se kako predstava balansira na tankoj liniji koja dijeli fikciju od stvarnosti, a inkorporirajući poznate klasične tekstove, stvara suigru dva 'luda' diktatora, čime nas suočava s fascinantnom snagom i repetitivnošću povijesti, ali i univerzalnošću kazališne umjetnosti.

U naslovnim ulogama, pored Nikše Arčanina, igraju Tajana Jovanović, Ana Marija Veselčić, Ana Gruica Uglešić, Nikša Arčanin, Anastasija Jankovska, Goran Marković, Marjan Nejašmić Banić, Filip Radoš, Luka Čerjan, Davor Pavić, Matija Grabić, Katarina Romac, Pere Eranović, Trpimir Jurkić, Zorana Kačić Čatipović i Stipe Radoja, navedeno je.

Autorski tim predstave, pored redatelja Gorana Golovka koji je ujedno scenograf i autor izbora glazbe te dramaturga Jasena Boke, čine kostimograf Mladen Radovniković, jezična savjetnica Anita Runjić Stoilova oblikovatelji svjetla i zvuka Srđan Barbarić i Tomislav Luetić, asistentica redatelja Karla Leko te asistentica dramaturga Katja Grcić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

splitsko ljeto, predstava