Hrvatska

Ministar Malenica i gradonačelnik Penava: Otvorena pitanja rješavati dijalogom

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar uprave Ivan Malenica i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na sastanku u ponedjeljak u Zagrebu složili su se, vezano uz odluku Ustavnog suda, da sva otvorena pitanja treba rješavati dijalogom i međusobnim uvažavanjem, ali da kvaliteta života građana Vukovara mora biti prioritet.

Ministar Malenica je istaknuo kako je na vukovarskom Gradskom vijeću da održi raspravu o stanju dijaloga, razumijevanja, snošljivosti i odnosa u Vukovaru te sukladno tome donese zaključak.

U tom smislu svakako treba uzeti u obzir i osjetljivost situacije u Vukovaru te da su počinjeni zločini velikih razmjera, a čije posljedice Vukovarčani i danas osjete, poručili su iz Ministarstva uprave.

Osim o provedbi odluke Ustavnog suda, vezanog uz dvojezičnost, Malenica i Penava razgovarali su i o primjeni aplikacije "Uvid u osobna stanja građana RH" u Gradu Vukovaru i o daljnjim koracima u decentralizaciji državne uprave. Također, raspravljalo se o povratu nezakonito oduzetih crkvenih matičnih knjiga katoličke crkve u vrijeme komunističkog režima. 

"Povjeravanjem poslova Ureda državne uprave županijama, korak smo bliže daljnjoj decentralizaciji, te se u tom smjeru razmišlja i o povjeravanju dijela poslova gradovima. U konačnici, to će za građane značiti brzu i efikasniju uslugu", rekao je ministar Malenica.

Penava je izrazio zadovoljstvo aplikacijom za uvid u osobna stanja građana, kojom se građanima smanjuje prikupljanje potrebne dokumentacije te poboljšava kvaliteta usluga. 
"Želja nam je doprinijeti što boljem radu aplikacije za dobrobit naših građana stoga smo razgovarali o poboljšavanju i aktivnijem korištenju", rekao je gradonačelnik Penava te je napomenuo kako svaka daljnja digitalizacija i decentralizacija javne uprave za građane znači brže rješavanje njihovih potreba.

Sporazumom o povratu crkvenih matičnih knjiga između Vlade RH i Hrvatske biskupske konferencije utvrđeno je neprijeporno vlasništvo katoličke crkve nad navedenim knjigama, te su preuzete obveze izrade popisa knjiga i njihova povrata. U tom djelu suglasni su ministar Malenica i gradonačelnik Penava kako je potrebno održati sastanak sa đakovčko –osječkim nadbiskupom Đurom Hranićem i dogovoriti daljnje korake.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivan penava, vukovar