Mojbiz

MINISTAR: Butković frustriran zbog dugotrajnog odabira izvođača za pristupne ceste Pelješkom mostu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u ponedjeljak je izjavio kako je i on "frustriran" zbog dugotrajnog postupka o izboru izvođača za pristupne ceste Pelješkom mostu.

"Svi smo frustrirani zbog tih dugotrajnih postupaka, sve su to stvari na koje ministar i politika ne mogu utjecati. Treba vidjet što napraviti kroz Zakon o javnoj nabavi kako bi ovi veliki infrastrukturni projekti i postupci odabira bili skraćeni da postupak bude brži te moraju biti transparentni", poručio je ministar Butković koji je s premijerom Andrejom Plenkovićem u posjetu Korčuli.

Pritom je apelirao na Državnu komisiju za kontrolu postupaka javne nabave. "Apeliram na Državnu komisiju, kada je riječ o velikim infrastrukturnim projektima koji se financiraju iz fondova Europske unije, takvi projekti se trebaju što prije riješavati u Komisiji, to i činim i činit ću i dalje", kazao je Butković.

Objasnio je i da su odluke o gradnji donesene za pojedine faze izgradnje, a Hrvatske ceste u petak su odlučile da stonsku obilaznicu, poddionice Sparagovići – Prapratno, i Prapratno – Doli, gradi grčki Avax, koji je dao ponudu od 511,5 milijuna kuna, a dionicu Duboka - Sparagovići, austrijski Strabag, čija ponuda iznosi 478,3 milijuna kuna. 

"Oduke o odabiru su donesene za drugu, treću, i četvrtu fazu, na te odluke onaj tko nije odabran ima pravo žalbe Državnoj komisiji, to je maksimalno još 30 dana. Nakon toga se potpisuje ugovor o građenju druge, treće, i četvrte faze Pelješkog mosta, odnosno projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom, i to sve skupa ide svojem kraju", zaključio je Butković.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DAVOR BUTKOVIĆ