Hrvatska

Predstavljena nova porezna rasterećenja: Ugostiteljima se smanjuje porez na hranu, uvodi se porez na šećer, rastu trošarine na cigarete i alkohol!

Piše: PolitikaPlus/HRT

Premijer Andrej Plenković i ministar Zdravko Marić u Vladi su predstavili novi krug poreznih rasterećenja.

Ukupno smanjenje u četvrtom krugu bit će 3.75 milijardi kuna, kad se zbroje sva četiri kruga dolazimo do više od 10 milijardi kuna, rekao je premijer Andrej Plenković. Plus dvije milijarde administrativnog rasterećenja, dakle 12 milijardi. To su ogromna rasterećenja, a vodite računa, ostvaren proračunski višak. Ovo je politika odgovornih dobrih gospodara koji ne rasipaju novac poreznih obveznika, inteligentno i korisno ga raspoređuju i distribuiraju. Svi koji nas promatraju s prilično istančanom dioptrijom, možemo reći gledaju na sna apotekarskoj vagi vide da imamo precizan i jasno zacrtan smjer.

Što se tiče opće stope PDV-a, Zakon po kojem se stopa smanjuje za jedan postotni bod je usvojen prošle godine.

Drugo, ključ je pitanje demografske revitalizacije, a ovo je Vlada koja je na tom području poduzela najviše. Odlučili smo da se osobe mlađe od 25 godina kompletno oslobode poreznih obveza, a onima od 26 do 30 godina porezno rasterećenje bude 50%. Zašto je to bitno, bitno je da oni koji ulaze na tržište rada, koji donose odabir hoće li koristiti slobodu kretanja, koju ranije generacije u ovoj mjeri nisu mogle niti zamisliti, a kamo li koristiti, da dobiju u svojoj ranoj fazi aktivnoga poslovnoga života određenu vrstu položaja koji im omogućuje veće prihode i ostanak u Hrvatskoj.

Predložit ćemo povećanje praga prihoda, tj. primitaka s 3 na 7,5 milijuna kuna za plaćanje poreza na dobit od 12%. Zašto je to bitno? Tako 93 posto hrvatskih poduzetnika ulazi u stopu od 12 posto.

Također poslodavcima ćemo omogućiti niz mjera da svojim radnicima i zaposlenicima neoporezivo isplate različite naknade i troškove.

Mi smo Vlada koja je svjesna određenih procesa u društvu na koje treba reagirati.

Doći će do promjene oporezivanja bezalkoholnih pića po udjelu dodanih šećera. Čuli ste i od ministra financija i ministarstva zdravsta problem pretilosti je izražen, ovo mjerom nastojat ćemo da se ta konzumacija smanji i da se to pozitivno djeluje na njihovo zdravlje.

Jednako tako revidirat ćemo trošarine koje se odnose na duhanske proizvode i na alkoholna pića.

Mi smo također nakon temeljite rasprave na Vladi, s našim partnerima i u HDZ-u, odlučili donijeti mjeru smanjene stope PDV-a za pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljskim objektima s 25 na 13%. Izlazimo u susret činjenici da je Hrvatska turistička zemlja, znate da je smještaj u turizmu već sada u stopi od 13%. Pratit ćemo efekte ove mjere, rekao je premijer.

Neke mjere mogu stupiti na snagu i prije 1. siječnja 2020.

Pitanje koje se nameće od samog početka kada je iz Vlade stigla najava o poreznom rasterećenju mladih, odnosno kako će onima do 25 godina starosti ukinuti porez na dohodak, a onima do 30 godina smanjiti za 50%, ministar financija odgovara kako su probali kroz porezni sustav dati nekakav poticaj.

- Gledamo da se mladima otvori dodatna perspektiva, na tragu razmišljanja  da u početnoj fazi radnoga vijeka imaju određenu vrstu dodatnog benefita i stimulansa. To se može reflektirati ne samo u demografskom, nego i socijalnom dijelu. u tom trenutku razmišljaju i o kupnji prve nekretnine o stvaranju obitelji. Negdje moramo povući granicu, međutim ono što je ključno, ne mora biti da će plaća pasti, ne mora biti , može napredovati, dobiti uzdržavanog člana... Porezni sustav ne definira tko ima koliku plaći, objasnio je ministar financija mjeru poreznog rasterećenja mladih.
Riječ je, kaže o 250 tisuća mladih na koje će se ova mjera reflektirati.

Gledamo da se mladima otvori dodatna perspektiva, na tragu razmišljanja  da u početnoj fazi radnoga vijeka imaju određenu vrstu dodatnog benefita i stimulansa. To se može reflektirati ne samo u demografskom, nego i socijalnom dijelu. u tom trenutku razmišljaju i o kupnji prve nekretnine o stvaranju obitelji. Negdje moramo povući granicu, međutim ono što je ključno, ne mora biti da će plaća pasti, ne mora biti , može napredovati, dobiti uzdržavanog člana... Porezni sustav ne definira tko ima koliku plaću, objasnio je ministar financija mjeru poreznog rasterećenja mladih.
Riječ je, kaže o 250 tisuća mladih na koje će se ova mjera reflektirati.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zdravko marić, andrej plenković, pdv