Hrvatska

Ministri: Tolušić: Podržavam rekonstrukciju Vlade ako sam i ja u njoj

Kujundžić: Ne strahujem da će mi se Plenković zahvaliti na povjerenju

Piše: PolitikaPlus

Više ministara izjavilo je u srijedu uoči sjednice Vladina užeg kabineta da će premijer Andrej Plenković odlučiti o tome tko će otići u sklopu najavljene rekonstrukcije Vlade, pri čemu nitko nije želio spekulirati o tome tko bi još mogao biti zamijenjen nakon ostavki Lovre Kuščevića i Gorana Marića.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je novinarima pred Banskim dvorima da podržava rekonstrukciju Vlade, čak i ako se odnosi i na njega.

Tolušić: Podržavam rekonstrukciju Vlade ako sam i ja u njoj

"Apsolutno podržavam rekonstrukciju Vlade, ako sam ja u toj rekonstrukciji nemam nikakvih problema", rekao je Tolušić. Premijer predlaže imenovanje i razriješenje ministara, a za to je dobio punu potporu vrha stranke, dodao je.

Tolušića se spominjalo kako jednog od ministara koji bi mogao biti zamijenjen, no u zadnje vrijeme se pojavila informacija da se to neće dogoditi, prvenstveno zato što ima jaku bazu u Virovitičko-podravskoj županiji.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, za koju se u medijima spekulira da gotovo sigurno odlazi s te pozicije, na ulasku u Vladu nije željela odgovarati na novinarska pitanja rekavši samo: "Hvala vam lijepa".

Kujundžić: Ne strahujem da će mi se Plenković zahvaliti na povjerenju 

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, kojeg se također ubraja među kandidate za odlazak iz Vlade, rekao je kako ne strahuje da će mu se Plenković zahvaliti na povjerenju.

"Od ničega ja ne strahujem", rekao je Kujundžić ustvrdivši kako s premijerom nije razgovarao o svom odlasku iz Vlade.

Upitan vjeruje li da će ostati ministar kazao je: "Sve se može promijeniti, nitko nije vječan, sve je promjenjivo".

Na novinarsko pitanje smatra li se lošim ministrom Kujundžić je odbrusio kako smatra "neke novinare loše obrazovanim, skomnoga znanja".

Marić: Očekujem da će sve biti ubrzo gotovo

Ministar financija Zdravko Marić nije želio detaljnije komentirati rekonstrukciju Vlade poručivši samo kako očekuje da će sve ubrzo biti gotovo.

Kada predsjednik Vlade odluči, onda će sve objaviti, kazao je. "Najvažnije je da kao Vlada funkcioniramo, iz mog djelokruga proračun se puni i izvršava i sve je u skladu s planom", ustvrdio je ministar financija.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je kako će otići iz Vlade onda kada više ne bude imao povjerenje premijera.

"Mi smo svi u Vladu došli tako da nam je premijer Andrej Plenković ukazao svoje povjerenje. U trenutku kada više ne budem imao povjerenje predsjednika Vlade, to je trenutak kada trebam izaći iz Vlade", kazao je Ćorić.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić na novinarski upit bi li radije otišla ili ostala u Vladi kratko je odgovorila: "Kako god premijer odluči".

Divjak: Ministra treba procjenjivati po tome koliko su napravili

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je da bi se svi trebali baviti suštinskim stvarima i ministre procjenjivati prema tome koliko su u svome mandatu napravili. 

"Meni je važno da radimo na stvarima koje su važne za sustav, za državu, da građani bolje žive, a uopće me ne zanimaju ove križaljke niti me zanima tko je kome što rekao", rekla je novinarima Divjak.

Poručila je kako ministarstvo i dalje radi na svojim poslovima, priprema ulazak reforme u škole na jesen, radi na programskim ugovorima i administrativnom rasterećenju za škole, te se bori za veće plaće učitelja.

Državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Krunoslav Katičić odbacio je nagađanja da je zadužen za taj resor dok ne dođe novi ministar.

Katičić je novinarima na upit vodi li on ministarstvo nakon što je Goran Marić dao ostavku kratko odgovorio: "Ne, nemamo ovlasti". Nije želio komentirati bi li pristao biti ministar ako mu premijer to predloži.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MINISTRI, TOMISLAV TOLUŠIĆ