Kultura

IZLOŽBA: Izložba posvećena parkovima oko Arene u zagrebačkom Arheološkom muzeju

Piše: PolitikaPlus

Arheološki muzej u Zagrebu ugostit će od 11. srpnja izložbu "Arena i okolni parkovi - nekad i danas" Arheološkog muzeja Istre u Puli, posvećenu parkovima i zelenim površinama u blizini slavnog pulskog amfiteatra, koji su i jedan od najreprezentativnijih primjera planski uređenog kulturnog krajolika.

Vizure pulske Arene nerijetko su najljepše upravo iz tih parkova, na koje se izložbom, čije su autorice Katarina Zenzerović i Monika Petrović, nastoji skrenuti pozornost, najavljeno je iz zagrebačkog Arheološkog muzeja.

Parkovi su nastajali u različitim povijesnim razdobljima i njihov se izgled do danas više puta mijenjao, neki su se smanjili, promijenili inventar, a spomenici su se mijenjali s promjenama vlasti.

O svemu tome na izložbi svjedoče grafike, fotografiije, planovi grada i stare razglednice iz muzejskog fundusa, kao i suvremena umjetnička djela u tehnici akvarela izrađena za tu prigodu te keramičke pločice s tlocrtom Arene na kojima nakapani mirisa koji se nalaze u parkovima.

Obrađeni su parkovi Karolina, Valerija, Serpentina, park ispod Arene te zelena površina na raskrižju Amfiteatarske i Istarske ulice.

Izložba je već gostovala u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci te u Arheološkom muzeju u Zadru, a u Zagrebu se može razgledati do 21. kolovoza.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PARKOVI, ARENA PULA, IZLOŽBA