Svijet

NJEMAČKA: Berlin odbio udovoljiti američkom zahtjevu da pošalje vojnike u Siriju

Piše: PolitikaPlus/Hina

Njemačka vlada odbila je u ponedjeljak američki zahtjev da pošalje vojnike na sjever Sirije, što je tema koja je izazvala neslaganja u koaliciji kancelarke Angele Merkel.

"Kada kažem da njemačka vlada namjerava zadržati svoju poziciju u koaliciji protiv Islamske države (IS), kao što znamo to ne uključuje kopnene snage", rekao je novinarima na redovitom brifingu glasnogovornik vlade Steffen Seibert.

Sjedinjene Države zatražile su u nedjelju od Njemačke preko posebnog američkog izaslanika za Siriju Jamesa Jeffreya slanje vojnika u Siriju.

"Tražimo ovdje (u Njemačkoj) i među ostalim partnerima" međunarodne koalicije protiv IS-a koju čini 80 zemalja "volontere koji su spremni ulagati", rekao je Jeffrey tijekom posjeta Berlinu.

"Zadnjih godina Njemačka daje važan i međunarodno priznat doprinos u koaliciji protiv IS-a", istaknuo je Seibert.

Njemačko sudjelovanje u koaliciji protiv IS-a uglavnom se sastoji od izviđačkih letova i obuke.

"Sada vodimo razgovore s našim američkim saveznicima o tome kako nastaviti angažman u regiji", kazao je Seibert.

Mandat za sudjelovanje Njemačke u Siriji istječe krajem listopada. Parlament će tada morati odlučiti o daljnjim aktivnostima.

Američki predsjednik Donald Trump najavio je krajem 2018. povlačenje velikog dijela od oko 2000 američkih vojnika na sjeveroistoku Sirije, proglasivši pobjedu nad IS-om.

Američki zahtjev odmah je potaknuo raspravu u krhkoj koaliciji Angele Merkel.

Merkeličin CDU, koji podržava vojni angažman zemlje u zonama sukoba, rekao je da je otvoren za raspravu o tom pitanju. Međutim, socijaldemokrati se tome snažno protive.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sad, njemačka, sirija