Tvrtke

HRVATSKO PRAVOSUĐE: Gavrilović zbog zastare oslobođen optužbi za ratno profiterstvo

Piše: PolitikaPlus/Hina

Georg Gavrilović u srijedu je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno oslobođen optužbi za ratno profiterstvo nakon što je sutkinja Renata Miličević donijela odbijajuću presudu, zaključivši da je postupak protiv vlasnika Mesne industrije Gavrilović u zastari.

 Gavrilovića je Uskok optužio da je u jeku Domovinskog rata, uz pomoć tadašnjeg ministra financija Joze Martinovića, s dva milijuna tadašnjih njemačkih maraka namijenjenih obrani Hrvatske kupio pet tvrtki iz sustava Mesne industrije Gavrilović.

 Gavrilović je pred sudskim vijećem Županijskog suda negirao krivnju za zlouporabu položaja i ovlasti za koju ga je Uskok teretio po odredbama Zakona o nezastarjevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije, s obzirom da se navodna zlouporaba dogodila od 11. studenoga 1991. do kraja listopada 1992. godine.

 Optužnica je teretila Gavrilovića, koji je austrijski državljanin, da je za vrijeme rata i stanja opasnosti za održivost hrvatskog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, iskoristio ratne okolnosti i otežan rad državnih tijela pri nabavi oružja i opreme za potrebe obrane s ciljem da sebi pribavi znatnu nepripadnu materijalnu korist.

 To je, tvrde u Uskoku, učinio kroz stjecanje više tvrtki u stečaju koje su knjigovodstveno procijenjene na gotovo 68 milijuna njemačkih maraka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GEORG GAVRILOVIĆ, PRAVOSUĐE