Tvrtke

Od 8 do 20 sati: Solana Nin u četvrtak ima Dan otvorenih vrata

Piše: PolitikaPlus

U četvrtak, 4. srpnja od 8 do 20 sati po treći put ove godine ulaz u solanu Nin, Muzej soli i Kuću soli je slobodan, u sklopu Dana otvorenih vrata. Solana tradicionalno otvara svoja vrata posjetiteljima koji će moći do kasnih večernjih sati uživati u besplatnim obilascima uz stručno vodstvo.

U sklopu muzeja nalazi se i suvenirnica u kojoj se mogu pronaći razni proizvodi od soli i sa soli kao što su sladoled sa soli, čokolade sa soli, keksi sa soli, kozmetika sa soli itd.

Osim u bogatom asortimanu proizvoda sa soli posjetitelji mogu pogledati stare fotografije, alate s kojima se sol prikupljala tijekom povijesti, dokumentarni film o Solani i još puno toga.Kuća soli izložbeni je prostor čija je unutrašnjost obložena solju i koja nudi razni interaktivni te i edukativni sadržaj. Tu posjetitelji mogu vidjeti fascinantne fotografije, kako iz davne prošlosti tako i one iz novijeg vremena, na kojima je zabilježen mukotrpan rad, generacije radnika, povijest i tradicija.

Isto tako u Kući soli nalazi se velika maketa Solane obložena staklom sa svjetlosnim efektima, te se pomoću nje posjetiteljima može bolje vizualno približiti način rada, izgled cjelokupnog područja koji pokriva Solana zajedno sa svojim bazenima. Pregršt sadržaja za sve generacije u Solani Nin dostupno je cijele sezone, a Dani Otvorenih vrata ponavljati će se svaki dva tjedna.

Sol-bijelo zlato, sredstvo zbog kojeg se ratovalo, nekadašnja valuta, sredstvo za trampu, začin, bez njega se jednostavno nije moglo živjeti u prošlosti, a teško se može zamisliti i život dan danas bez tog proizvoda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NIN SOLANA, SOLANA