Zagreb

Šah: Zagreb domaćin svjetske šahovske elite

Piše: PolitikaPlus/Hina

U zagrebačkome Muzeju Mimara u utorak popodne svečano će se otvoriti izuzetno jaki „Croatia Grand Chess Tour“, najjače ovogodišnje pojedinačno šahovsko natjecanje u svijetu

Ovaj jedinstveni šahovski događaj na kojem će od 26. lipnja do 8. srpnja sudjelovati 12 ponajboljih svjetskih šahista iz devet zemalja otvorit će predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. To će biti jedan od najjačih turnira u povijesti šaha, a prvi puta u našoj zemlji nastupit će jedan aktualni svjetski prvak - Norvežanin Magnus Carlsen.

Listu sudionika turnira čini 12 najboljih igrača na svijetu - Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana i Wesley So iz Sjedinjenih Američkih Država, Maxime Vachier-Lagraveiz Francuske, Magnus Carlsen iz Norveške, Šahrijar Mamaderov iz Azerbejdžana. Nadalje, uz njih su i Liren Ding iz Kine, Levon Aronian  iz Armenije, Anish Giri iz Nizozemske i Viswanathan Anand iz Indije, dok iz Rusije dolaze Sergej Karjakin i Jan Nepomniači.

Završni čin ove svečanosti biti će simbolično povlačenje prvog poteza Andreja Plenkovića u partiji s Magnusom Carlsenom na venecijanskom šahu iz 16. stoljeća.
Turnir će se od 26. lipnja igrati u prostorijama Novinarskog doma.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

šah, grad zagreb