Svijet

6,4 po Richteru: Snažan potres na sjeverozapadu Japana uzrokovao manji tsunami

Piše: PolitikaPlus/Hina

Snažan i plitak potres pogodio je u utorak sjeverozapadnu obalu Japana u blizini okruga Niigata, izazvao manji tsunami i zatresao zgrade od kojih je oko 9 tisuća ostalo bez struje.

Potres jakosti 6,4 po Richteru je, prema Američkom geološkom institutu (USGS), trajao oko 20 sekundi te uzrokovao klizište na cesti, izvijestila je javna televizijska mreža NHK. Nisu zabilježeni smrtni slučajevi niti požari.

NHK je izvijestio kako su tsunamiji veličine nekoliko centimetara zahvatili dijelove obale Niigate, dok su vlasti objavile upozorenje za tsunamije od 0,2 do 1 metra za regiju.

Tsunami veličine do jednog metra može uzrokovati poplave i štetu u nižim obalnim područjima i uz obale rijeka, no većina japanske obale zaštićena je morskim zidovima.

"Surađivat ćemo s lokalnim vlastima kako bi osigurali potrebne mjere zaštite, uključujući operacije spašavanja, te smo uputili dužnosnike da pravovremeno i točno informiraju javnost", rekao je na konferenciji za medije glasnogovornik i glavni tajnik vlade Yoshihide Suga.

Potres se dogodio u 22 sata i 22 minute po lokalnom vremenu na dubini od 12 kilometara, rekli su iz USGS-a.

Prema japanskoj Meterološkoj agenciji, izmjereno je 6,7 stupnjeva po Richteru, a na nekim mjestima dostizao je jačinu od 6 stupnjeva na ljestvici "Shindo" seizmičkog intenziteta te agencije, koja mjeri pokret tla na specifičnim točkama, dok jakost potresa označava količinu ispuštene energije.

Nuklearna elektrana Kashiwazaki-Kariwa kompanije Tokyo Electric Power (Tepco) nije oštećena u potresu koji je zahvatio područje 85 kilometara sjeveroistočno od elektrane. Svih sedam reaktora elektrane tada su već bili ugašeni, rekli su iz NHK.

Glasnogovornik Tepco-a poručio je kako prilikom prve inspekcije nije uočena nikakva šteta na elektrani te kako će inspektori provesti detaljniji pregled.

Potres je privremeno zaustavio vlakove velikih brzina u regiji i zatvorio pojedine ceste, navodi NHK.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tsunami, potres, japan