Hrvatska

MORH: Britanske i francuske zračne snage stigle u Zemunik za SR19

FOTO: HRZ / M. Karačić
Piše: PolitikaPlus/Hina

Helikopteri Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te helikopteri Ratnog zrakoplovstva Francuske Republike sletjeli su u ponedjeljak, 10. lipnja 2019. u vojarnu "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku povodom održavanja multinacionalne vojne vježbe Swift Response 19.

Britanske zračne snage stigle su u Zemunik s helikopterima CH-17 Chinook, AH-64 Apache i AW-159 Wildcat, a francuske zračne snage predstavljaju helikopteri NH 90 Caiman te EC-665 Tiger.

Dolazak savezničkih helikoptera u bazu Zemunik početak je vježbe Swift Response 19 koja završava 29. lipnja 2019., a u Republici Hrvatskoj se provodi u vojarnama "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku i "Josip Jović" u Udbini te na vojnim poligonima "Eugen Kvaternik" u Slunju i "Crvena zemlja" kod Knina.

Riječ je o vježbi zračno-desantnih postrojbi savezničkih zračnih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog kraljevstva i Francuske Republike, u kojoj Hrvatska vojska sudjeluje s jednom ojačanom mehaniziranom satnijom Hrvatske kopnene vojske, opremljenom borbenim oklopnim vozilima Patria, u ulozi snaga suprotne strane (Opposing force – OPFOR) te pruža potporu zemlje domaćina (host nation support - HNS).

Vježbu Zapovjedništva američke vojske za Europu (U.S. Army Europe - USAEUR) vode Globalne snage za odgovor SAD-a (U.S. Global Response Force - GRF) u čijem je sastavu osam zemalja članica NATO-a: Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD, a vježba  se provodi na nekoliko lokacija u Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj.

Swift Response 19 će prikazati strateško upošljavanje Globalnih snaga za odgovor, a cilj vježbe je promicanje stabilnosti i sigurnosti jugoistoka Europe, jačanje partnerstva te razvoj interoperabilnosti između savezničkih zemalja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NATO, ZRAČNE SNAGE, MORH