Sport

VESLANJE: Dvostruki izazov za braću Sinković na EP

Piše: PolitikaPlus/Hina

Braća Martin i Valent Sinković od petka do nedjelje sudjeluju na Europskom prvenstvu u veslanju koje se održava u Lucernu u Švicarskoj od 31. svibnja do 2. lipnja i na kojem će ove godine nastupiti  gotovo 600 sportaša iz 34 zemlje.

Nakon što su prošle godine prvi put nastupili na Europskom prvenstvu u disciplini dvojac bez kormilara i odmah osvojili zlato, ovogodišnje Europsko prvenstvo donosi dva izazova za braću Sinković. Prvi je obrana naslova, a drugi je nastup u novom čamcu koji prvi put u povijesti ima izbočnike (auslegere) postavljene iza veslača.

"Izbočnici se u skulu nalaze iza ili ispred veslača, dok su u rimenu do sada uvijek bili postavljeni ispred. Filippi, proizvođač čamaca, napravio je novi čamac za rimen koji imaju izbočnike smještene iza, a mi ćemo biti prvi veslači koji će nastupiti na službenom FISA natjecanju," rekao je Valent Sinković.

Na 1. Svjetskom kupu u Plovdivu braća Sinković osvojila su drugo mjesto, a brži od njih bili su srpski veslači Miloš Vasić i Martin Mačković. Na nadolazećem Europskom prvenstvu, osim posade Srbije, konkurencija braći Sinković bit će Rumunji, srebrni na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu i Francuzi, brončani na istom natjecanju. Od ostalih konkurenata tu je i češka posada, brončana s 3. Svjetskog kupa, kao i Italija koja je 2017. godine pobijedila braću Sinković u finalu Svjetskog prvenstva za nekoliko stotinki.

"Puno je jača konkurencija nego na 1. Svjetskom kupu. Sve najjače posade dolaze i očekujemo vrlo izjednačene i  zanimljive utrke. Ne bojimo se nikoga, uvijek dajemo svoj maksimum i borimo se za zlato!", rekao je Martin Sinković.

Prva kvalifikacijska utrka na rasporedu je 31. svibnja oko 9,24 h. Polufinale nas očekuje 1. lipnja oko 11:29 h, a finalnu utrku možete pratiti u nedjelju, 02. lipnja u 10,45 h.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VESLANJE, BRAĆA SINKOVIĆ