Hrvatska

GONG: Na biračkim mjestima mirno, stranke zovu građane i šalju sms-ove

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nedjeljno jutro na izborima za zastupnike u Europski parlament prošlo je mirno, s manjim brojem dojava o nepravilnostima, izvijestila je udruga Gong, prema neanonimnim dojavama građanki i građana.

Najviše prijava odnosilo se na kršenje izborne šutnje na društvenim mrežama, gdje pojedine stranke i kandidati i danas emitiraju plaćene oglase (Živi zid, HSP SPLIT), navodi GONG.

Udruzi je prijavljeno i slanje SMS-ova i poruka na društvenim mrežama (SDP, IDS, Narodna stranka - reformisti), pa i telefonskih poziva (Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti).

"Uz to što se radi o kršenju izborne šutnje, biračice i birači to doživljavaju i kao pokušaj pritiska", upozorava Gong.

Prijavljen mu je i slučaj biračkog odbora u Veleposlanstvu RH u Danskoj, čija je članica birača tražila podatak o nacionalnosti.

Gong pritom upozorava da na izborima za EP nacionalna pripadnost biračica i birača ne igra nikakvu ulogu budući da ne postoji manjinsko zastupništvo.

Prijava o kršenju izborne šutnje u medijima tijekom prijepodneva nije bilo, a iz Gonga ocjenjuju kako su vjerojatan razlog visoke kazne u iznosu od 100.000 do pola milijuna kuna, a koju je Državno izborno povjerenstvo (DIP) najavilo dosljedno provoditi u tradicionalnim medijima. Za razliku, kako naglašavaju iz udruge, od društvenih mreža "koje ostaju 'siva zona' politićkog oglašavanja u Hrvatskoj".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izbori, gong