Hrvatska

DIP: Potpisi za referendum se mogu prikupljati ali svi moraju poštovati izbornu šutnju

Piše: PolitikaPlus/Hina

Svi sudionici izbora za Europski parlament, u konkretnom slučaju Živi zid, dužni su poštovati dvodnevnu izbornu šutnju, poručili su iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP) u vezi činjenice da će se potpisi za referendumsku inicijativu o ukidanju proračunskog financiranja stranaka, koju podržava Živi zid, prikupljati i na dane izborne šutnje i samih izbora, u subotu i u nedjelju do ponoći.

Prikupljanje potpisa za taj referendum organizirala je Građanska inicijativa "Uzmite novac strankama", a aktivno ju podržava Živi zid. Traže da se izmjeni Ustav i strankama zabrani financiranje iz svih proračuna, od državnog do proračuna mjesnih odbora.

Potpisi za inicijativu prikupljaju se od 12. do 26. svibnja u ponoć, dakle prikupljat će se i u subotu i u nedjelju, kada je na snazi  izborna šutnja koja počinje u subotu i završava u nedjelju u 19 sati.

DIP u svom odgovoru Hini to ne navodi, no potpisi se mogu prikupljati i u dane izborne šutnje, ali se šutnja mora poštovati.

To konkretno znači, navodi DIP, da je zabranjena svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua nositelja lista, odnosno kandidata, te navođenja njihovih izjava ili pisanih djela. O tome trebaju voditi računa, ne samo izborni sudionici već i mediji koji izbornu promidžbu prate, naglašava DIP u odgovoru Hini.  

Povjerenstvo je potvrdilo da će i kod te inicijative nadzirati njenu financijsku stranu, te da mu 15 dana nakon što završi prikupljanje potpisa predstavnik organizacijskog odbora mora dostaviti izvješća o primljenim donacijama, o troškovima referendumske aktivnosti te o cijenama i popustima dobivenim za medijsko oglašavanje.

Najkasnije u ponedjeljak, 27. svibnja, javnost bi trebala dobiti uvid u to tko je i s kojim iznosom podržao referendumsku inicijativu sindikalnih središnjica "67 je previše", kojom se želi spriječi podizanje dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina. Financijsko izvješće trebalo bi biti dostupno na DIP-ovim mrežnim stranicama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dip, izbori, živi zid