Kultura

Nadrealni svijet: Likovi u bijelom Tomislava Šilipetra

Piše: Miroslav Pelikan

Akademski slikar Tomislav Šilipetar, istaknuti je pripadnik mlađe generacije suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika, autor je osebujnog opusa i izložbi koje bezrezervno ostavljaju snažan dojam.

Njegov opus čini niz ciklusa, izveden u ulju na različitim formatima  platna, od većih do posve malih s različitim motivima koji tvore naizgled jednostavan ali izrazito osebujni autorski nadrealni svijet.

Svaka slika Tomislava Šilipetra nosi skrivenu, tajnovitu poruku, iznenađujuće spoznaje, govor, doista, njegove slike govore kada se susretrnemo s njima, prenoseći nam dubinsko značenje svoga postanka i svoga postojanja.

Najnoviji niz slika Tomislava Šilipetra nosi to neobično obilježje jer svaki lik, portret nepoznata čovjeka s njegovim karakterističnim gestama, tijela, posebice ruku, doima se poput znaka, simbola, upućuje nam poruku, izravno nama od autora samoga.

Figure Tomislava Šilipetra doista su intrigantne jer ovaj se abecedarij mora dešifrirati, poput hijeroglifa , kako bi mogli protumačiti logiku pojavnosti muških likova  i njihove složene geste.

Lik u bijelom, na tamnoj podlozi, s pravcima, zrakama koje prodiru kroz njegovo tijelo, poput osi ili izbijaju iz njega i klize dalje u očekivanju sudbonosnog odbrojavanja.

Likovi Tomislava Šilipetra ponekad se doimaju poput statista koji nastupaju kratkotrajno pod svjetlima reflektora u mračnoj tragediji i kao da je to svjetlo, taj izlazak na pozornicu poremetio strukturu njihova krhkog svakodnevlja i sada su su u dilemu, natrag na pozornicu ili u tamu.

Niz šutljivih likova Tomislava Šilipetra izveden je odmjerenim kolorom i pažljivim gestama, uz opažaj kako umjetnik pomalo i ponegdje naginje suvremenom stripu i modernim crtačkim rješenjima.

Biti će zanimljivo vidjeti kada se slike iz ovoga ciklusa počinju brže i snažnije umnažati, kamo je slikar krenuo.

Novi ciklus Tomislava Šilipetra ponajprije je izazovan ali i uzbudljiv, njegove slike komuniciraju s gledateljem, nije ih dovoljno samo gledati.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slike, MIROSLAV PELIKAN, Tomislav Šilipetar, slikarstvo