Mojbiz

MARIĆ: Za rješavanje dugova u zdravstvu treba zahvatiti i u troškovnu stranu proračuna

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu kako je očito da se problem dugova u zdravstvu ne može riješiti samo na prihodnoj strani nego treba zahvatiti i u troškovnu stranu proračuna za zdravstvo.

Uoči sastanka u četvrtak s predstavnicima veledrogerija, na kojem će se razgovarati o problemu dugova bolnica za isporučene lijekove i medicinski materijal, Marić je podsjetio da je Ministarstvo financija već u nekoliko navrata dalo svoj doprinos kroz izvanredne financijske injekcije i jačanjem proračuna Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kroz povećanje doprinosa.

"Ministarstvo financija će uvijek biti konstruktivan partner u pronalaženju sustavih rješenja, u tri navrata smo jasno pokazali naše namjere i sudjelovanje na prihodnoj strani. No, evidentno je i potvrđuje se da problem ne možemo riješiti samo s prihodnom stranom nego treba zahvatiti i u troškovnu stranu zdravstvenog proračuna", rekao je Marić novinarima pred Banskim dvorima.

Dodao je kako prema zadnjim raspoloživim podacima dugovi u zdravstvu premašuju 7 milijardi kuna, pri čemu neke bolnice imaju jako duge rokove plaćanja.

Marić ističe da problem dugova u zdravstvu i rokova plaćanja nije nastao preko noći, pa ga treba promatrati dugoročno, a uvjeren je kako i zdravstveni resor ima određene prijedloge i rješenja.

"Sustav treba gledati u cjelini, na taj financijski dio, na dugove i rokove plaćanja sigurno ne možemo odmahnuti rukom, tako ćemo i sutra o tome razgovarati i vidjeti možemo li nešto složiti", kazao je Marić.

Vlada je pokazala dobru volju i u nekoliko navrata jasno naznačila koje bi to bili jednokratni vidovi pomoći, ali i da treba stremiti sustavnim rješenjima, poručio je.

Marić je ocijenio da Hrvatska kada se uspoređuje s nekim drugim zemljama ima dosta visoku razinu dostupnosti zdravstvenih usluga te jako dobru i kvalitetnu zdravstvenu uslugu.

"Najbolja potvrda i dokaz koliko su dobri naši liječnici, medicinske sestre i tehničari je činjenica da su poprilično traženi diljem Europske unije", ustvrdio je i apostrofirao kao dodatni problem kako zadržati taj visokokvalificirani kadar u državi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zdravko marić, zdrastvo