Hrvatska

BAČIĆ: Nema razloga da Ustavni sud ruši Zakon o financiranju izborne promidžbe

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u četvrtak je ustvrdio da ne vidi nijedan razlog zašto bi Ustavni sud rušio Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, što traži oporba predvođena Mostom zahtjevom za ocjenu ustavnosti tog zakona jer nedopustivim ocjenjuje da se zakon donosi u izbornoj godini.

 "Zakon je donesen u skladu s Ustavom i u redovnoj proceduri, a kada je riječ o vremenu donošenja i stupanja zakona na snagu, ne vidim ni jedan način zašto bi ga Ustavni sud rušio. Oporba nam često prijeti prijedlozima za ocjenu ustavnosti, ali nikada ne kažu kako te inicijative završe", izjavio je Bačić novinarima u Saboru.

 Neki dan je, kaže, čitao da je Ustavni sud odbacio oporbeni zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o poljoprivrednom zemljištu, pri čemu je oporba ranije na konferenciji za novinare najavila podnošenje tog zahtjeva, ali nisu naknadno izvijestili kako je Sud postupio.

Oporba zna da je ovo pucanj u prazno

 "Znaju da je ovo pucanj u prazno, neka nas izvijeste kako je sve prošlo“, pozvao je Bačić oporbenjake.

 Na opasku novinara da je Venecijanska komisija preporučila da se izborni zakoni ne mijenjaju u izbornoj godini, Bačić je uzvratio da su "jedno preporuke, jedno dobra parlamentarna praksa, a treće je li prekršen Ustav ili ne".

 "Tvrdim da je zakon donesen u skladu s Ustavom. Bolje bi bilo mijenjati određeni zakon puno prije izborne utakmice, ali ovdje se radi o tome da se na vrijeme krenulo u čitavu proceduru, zakon je išao u dva čitanja. Znači, nije donesen večer prije izbora nego je prošao cijelu proceduru u Hrvatskom saboru, sva radna tijela i unaprijed se znalo koje novosti donosi i to nije povreda Ustava“, ustvrdio je.

 Dodao je da je kao oporbeni zastupnik puno puta svjedočio da se zakoni mijenjaju u izbornoj godini, ali nije pisao zahtjeve za ocjenom ustavnosti jer je znao da će ih Ustavni sud odbiti."„Ne upuštamo se u nešto što je unaprijed osuđeno na propast“, istaknuo je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

USTAVNI SUD, IZBORNA PROMIĐBA