Hrvatska

BEZ ODGAĐANJA: Ustavni sud od ministarstva zatražio očitovanje o financiranju spotova o mirovinskoj reformi

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ustavni sud zatražio je u utorak od Ministarstva rada i mirovinskog sustava očitovanje o financiranju spotova o cjelovitoj mirovinskoj reformi, za koju sindikati i oporbeni političari tvrde da je usmjerena protiv referendumske inicijative "67 je previše".

"Ustavni sud je odlučio da će od Ministarstva rada i mirovinskog sustava zatražiti detaljno izvješće o utrošku sredstava za spotove – koliko je ukupno predviđeno, koliko je do sada utrošeno, da li su za to predviđena sredstva u proračunu i koja je točno namjena upotrebe tih sredstava", izjavio je Šeparović Hini.

Dodao je da su očitovanje zatražili "odmah i bez odgađanja ", nakon čega će Ustavni sud odlučiti hoćemo li što poduzimati.

"Da bi Ustavni sud u ovoj predreferendumskoj fazi koristio svoje nadzorne ovlasti mora se raditi o tako grubim povredama pravila demokratske procedure koji faktički dokidaju mogućnost građana da se izjašnjavaju na referendumu.

Ustavnom sudu za sada nisu predočeni takvi dokazi koji bi ukazivali da se radi o takvoj situaciji da Ustavi sud treba reagirati. Dakle pratit ćemo situaciju dalje i nakon očitovanja ministarstva odlučiti je li i što potrebno poduzeti", kazao je Šeparović.

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin u petak je izvijestio da se dopisom obratio Ustavnom sudu, jer smatra da Vlada javnim novcem financira protureferendumsku kampanju, a vezano za sindikalnu inicijativu '67 je previše'.

Grbin u dopisu poziva Ustavni sud da iskoriste svoje ovlasti koje im omogućavaju da nadziru radnje u referendumskog postupka te da državna tijela upozori da njihovo ponašanje nije u skladu s Ustavnom i zakonom.

"Vlada, odnosno, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava koristi proračunska sredstva, koristi javna sredstva, novac poreznih obveznika kako bi financirala kampanju koja je direktno politički usmjerena ka negiranju tvrdnji sindikata i drugih koji sudjeluju u referendumskoj inicijativi '67 je previše", izjavio je Grbin novinarima.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić u ponedjeljak je poručio da kampanja o cjelovitoj mirovinskoj reformi nije protureferendumska te ponovio da je referendum demokratsko pravo, ali da je Vlada dužna kontinuirano informirati svoje građane o reformama koje provodi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ministar pavić, ustavni sud