Hrvatska

PETRINJA: Petrinjska Inicijativa branitelja, zbog Centra za azilante, najavljuje prosvjed i blokadu prometnica

Piše: PolitikaPlus/Hina

Članovi petrinjske Inicijative branitelja poručili su u nedjelju kako ne odustaju od zahtjeva za obustavom projekta izgradnje Centra za azilante u Maloj Gorici jer će u suprotnom organizirati mirne prosvjede na dan izbora za EU parlament te blokirati državne ceste prema Sisku i Petrinji. 

Ogorčeni su, kažu, jer od nadležnih institucija nisu dobili odgovore na svoje zahtjeve upućene im 23. ožujka, a za njihovo su očitovanje postavili rok do 8. svibnja. Zahtjeve i peticiju s tri tisuće potpisa protiv izgradnje i realizacije projekta "Uspostava infrastrukture i jačanja kapaciteta prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici", uputili su vladi i premijeru Andreju Plenkoviću, Ministarstvu unutarnjih poslova i ministru Davoru Božiniviću, a sa zahtjevima su upoznali i Europski parlament i Vijeće Europe. 

"Ukoliko ne udovoljite našim zahtjevima biti ćemo primorani, zajedno sa svim građanima grada Petrinje pokrenuti mirne prosvjede te na dan izbora za EU parlament blokirati državne ceste koje idu prema Sisku i Petrinji", ističe se u pismu nadležnim institucijama i medijima.

Među ostalim, Inicijativa branitelja je zahtijevala da se stave izvan snage sve dosadašnje odluke vezane uz izgradnju prihvatilišta, odluku vlade da se na području Sisačko-moslavačke županije više neće graditi niti jedan novi prihvatni centar za smještaj azilanata ili migranata, da se Europski parlament i Vijeće EU  obavijeste o stavljanju svih dosadašnjih odluka izvan snage, te da se predviđenih četiri milijuna eura prenamijeni za druge potrebe.
"Do ovog trenutka još uvijek nismo zaprimili nikakav odgovor što smatramo krajnje neodgovornim od državnih institucija koje bi trebale biti u službi svojih građana. Ne samo da ste prošli sve razumne i zakonske rokove da nam odgovorite, već i ignorirate naše zahtjeve", ističu u pismu kojeg je u ime Inicijative branitelja grada Petrinje potpisao Ivo Vranić.

Svu dokumentaciju, navode, proslijedili su i "Parlamentu EU i Vijeću EU kako bi bili upoznati sa netransparentnošću i neinformiranju lokalnog stanovništva te jednostranim odlukama 'ispod stola' od strane lokalne, županijske i državne vlasti".

U obrazloženju zahtjeva navode netransparentnost postupka, izostanak suradnje s lokalnim stanovništvom, nemogućnost rješavanja infrastrukturnih potreba naselja te sigurnosna pitanja. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

branitelji, azilanti, petrinja