Svijet

NEGATIVAN STAV: Nijemci sve negativniji prema podnositeljima zahtjeva za azilom

Piše: PolitikaPlus/Hina

Njemačko društvo politički skreće udesno a to se, među ostalim, primjećuje i kada je u pitanju negativni stav prema izbjeglicama prema kojima svaki drugi ispitani gaji negativan stav, pokazuje ispitivanje javnog mišljenja objavljeno u četvrtak.

„Desno populistička stajališta su se ustalila u 'mainstreamu' društva koje gubi tlo pod nogama i svoju demokratsku orijentaciju“, stoji u studiji koju je provela zaklada Freidrich Ebert, bliska Socijaldemokratskoj stranici Njemačke (SPD).

To se posebice očituje u dijelu ispitivanja koje se bavi odnosom prema strancima.

Posebice je porastao broj onih koji se negativno odnose prema osobama koje u Njemačkoj traže azil. Njihov postotak je prvi put premašio 50 posto tako da se 54 posto ispitanih negativno odnosi prema osobama koje dolaze u Njemačku u potrazi za azilom.

Ispitani su bili suočeni s tvrdnjama poput: „U Njemačkoj živi previše stranaca“, „Većina podnositelja zahtjeva za azilom uopće nije progonjena“ ili „Vlasti nam pokušavaju sakriti istinu o izbjeglicama“.

Istodobno je i primjetna pojačana podložnost za teorije zavjera. 45 posto ispitanih smatra da tajne organizacije utječu na donošenje političkih odluka a četvrtina vjeruje da politika i mediji slijede iste interese tj. da tajno surađuju zbog obostrane koristi.

No autori studije ističu i neke kontradiktorne stavove i istodobno bilježe pad stupnja odbojnosti naspram homoseksualaca i beskućnika. Negativan stav naspram ovih društvenih skupina je u pravilu prije bio povezan i s ksenofobijom.

„Mnogi ispitani se zalažu za više demokracije i sloboda izražavanja, ali istodobno zastupaju i desno-populističke ideje“, stoji u studiji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MIGRANTI, NJEMAČKA