Hrvatska

Predsjednik Trgovačkog suda: Sudac Kolakušić namjerno govori neistinu radi prikupljanja političkih bodova

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik zagrebačkog Trgovačkog suda Nino Radić reagirao je u četvrtak na izjave suca istog suda Mislava Kolakušića kazavši kako je Kolakušić ''potpuno svjesno i namjerno daje neistinite izjave te kako je njegov nastup u jeku kampanje za EU parlamentarne izbore usmjeren isključivo za dobivanje političkih bodova''.

''Apsolutno je neistinit navod o bilo kakvom utjecaju predsjednika suda na prvu dodjelu 7113 predmeta sucima tijekom zadnje dvije godine'', odgovorio je Radić na Kolakušićeve tvrdnje da je kao predsjednik Trgovačkog suda u Zagrebu umjesto izbora pri prvoj dodjeli novih predmeta osobno odabirao točno određenog suca ili suce, čime je, prema Kolakušićevoj tvrdnji, ''poništena pravna država''.

Radić dodaje da je kao predsjednik suda zatražio izvanredni nadzor nadležnog ministarstva vezano uz dodjelu predmeta na sudu zadnje dvije godine, dodajući kako sve stranke čiji su predmeti zaprimljeni na sudu poslije 1. ožujka 2017. godine mogu izvršiti uvid u dodjelu predmeta osobno ili po punomoćnicima.

Budući da su podaci o radu suda dostupni svim sucima i javnosti, predsjednik Trgovačkog suda smatra da Kolakušić ''senzacionalistički'' ističe da su podaci koje je objavio bili vješto skriveni od javnosti.

''Problem nastaje kada se podaci svjesno krivo interpretiraju. Kolakušić se skriva iza Udruge koja mu u naravi služi za osobnu promociju, a podatke iz sustava eSpisa može pretraživati uvijek kada se nalazi na radnom mjestu. Sudac Kolakušić se dva puta uzastopno kandidirao za predsjednika Trgovačkog suda u Zagrebu te je jako dobro upoznat sa procesima dodjele sudskih spisa i pretraživanja istih u eSpisu, što mu nije moglo ostati nepoznato do travnja 2019. godine'', pojašanjava  Radić dodajući kako je razlog Kolakušićeve reakcije na njegov rad posljedica donošenja odluke o neurednom obnašanju sudačke dužnosti za 2018. godinu koju je primio u travnju.

Radić je dodatno pojasnio kako je Kolakušić za prošlu godinu primio rješenje o negativnoj ocjeni obnašanja sudačke dužnosti, sukladno zakonskim kriterijima za ocjenu rada suca, poslije nadzora nad radom suda u rujnu 2018. godine.

Kolakušić nije poštivao rokove rješavanja te je kod njega ostvaren ''dosad nezabilježeni podatak u sudskoj praksi koji se očituje u činjenici da u roku duljem od dvije godine nije proveo niti jedno parnično ročište'' pa je predsjednik suda u okviru svojih ovlaštenja zbog nerada i prekoračenja rokova u ''ogromnom'' broju predmeta za koje je bio zadužen Kolakušić bio prisiljen parnične i stečajne predmete prepodijeliti u rad drugim sudskim vijećima.

Klikom do rješavanja predmeta

Radić je odbacio i Kolakušićeve izjave kako su mu oduzeti predmeti ''pred rješavanjem'' te da se ti predmeti mogu riješiti 'samo jednim klikom''. Predsjednik Trgovačkog suda dodatno pojašnjava kako  iz očitovanja sudaca, kojima su Kolakušićevi spisi predodijeljeni u rad, proizlazi da je potrebno poduzeti niz radnji kako bi se ti predmeti dovršili.

''Svjestan da govori neistinu dalje obrazlaže da su i ti predmeti davani točno određenim pojedincima po nedozvoljenoj diskreciji predsjednika suda Nine Radića. Svi predmeti su oduzeti po objektivnim kriterijima, prvenstveno radi nerada, nepoštivanja zakonskih i primjerenih rokova rješavanja. Predodjela predmeta vršena je isključivo prema Godišnjem rasporedu poslova i svim zakonskim te poslovničkim odredbama, što potvrđuje stanje svakog predmeta na sudu. Sve odluke o predodjeli predmeta nalaze se u službenim evidencijama i spisima suda i moguće je izvršiti uvid u te predmete'', priopćio je Radić.

Predsjednik Trgovačkog suda u Zagrebu istaknuo je kako Kolakušić prema službenim evidencijama zadnje dvije godine nije bio na sjednicama sudskih odjela, niti na sjednicama sudaca na koje je dužan dolaziti, dok za javne nastupe za vrijeme radnog vremena suda nikad nije tražio odobrenje od predsjednika suda.

''Nenazočnost na radnom mjestu ne želi obrazložiti, ali uredno prima plaću. Predsjednik suda ima iste kriterije prema svim sucima, a samo sudac Kolakušić smatra da je mobingiran'', kazao je Radić podsjetivši da je Kolakušić za vrijeme sjednice svih sudaca na kojoj se raspravljalo o Godišnjem rasporedu poslova za 2019. godine imao medijski nastup na lokalnom radiju radi osobne promocije.

''Očigledno je da su politička kampanja radi pridobivanja biračkog tijela za sljedeće izbore i negativna ocjena obnašanja sudačke dužnosti suca Kolakušića pravi razlog podnošenja kaznene prijave i istupa spomenutog suca u televizijskom nastupu'', zaključio je Radić.

Kolakušić je u ponedjeljak u emisiji televizije N1 iznio navode o navodnoj manipulaciji s dodjelom predmeta na Trgovačkom sudu u Zagrebu radi koji su on i Udruga Antikorupcija istog dana podnijeli kaznenu prijavu protiv Radića.

Kolakušićeva Udruga Antikorupcija izrazila je sumnju u dodjelu 7.113 sudskih predmeta u prethodne dvije godine. U toliko je predmeta na Trgovačkome sudu u Zagrebu umjesto automatske dodjele izabrana metoda odabira točno određenoga suca, dok su svi ostali sudci isključeni iz mogućnosti sudovanja u određenim predmetima, tvrde iz Udruge Antikorupcija.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nino radić, mislav kolakušić, izbori, eu