Mojbiz

Na klupu ide troje optuženika: Od 147 optuženika njih 144 nagodila su se s Uskokom

Piše: PolitikaPlus/Hina

Da nagodbe između tužiteljstva i optuženika, usprkos prijeporima koji ih prate, mogu znatno pomoći pri okončanju sudskih postupaka svjedoči i primjer sa zagrebačkog Županijskog suda, gdje je spis u kojem je bilo 147 optuženika, završio tako da će na optuženičku klupu sjesti samo njih troje jer su se ostali nagodili s Uskokom, piše u ponedjeljak Večernji list.

Preostala 144 okrivljenika, uključujući i prvooptuženog Stanislava Pavličića, priznala su krivnju te se nagodila s Uskokom. Osuđeni su uglavnom na uvjetne kazne, rad za opće dobro i sporedne novčane kazne, a svima im je oduzeta i nepripadajuća imovinska korist od ukupno 1,6 milijuna kuna, navodi dnevnik.

Riječ je slučaju koji se odnosio na prijevaru autoosiguranja, koju je, prema optužnici, osmislio Pavličić, inače automehaničar.

Sve se odvijalo od veljače 2014. do rujna 2015., a pojednostavljeno, Pavličić i ekipa koju je okupio fingirali su prometne nesreće te zatim naplaćivali štetu od osiguranja, pri čemu su osiguravateljske kuće oštetili za 2,1 milijun kuna, podsjeća Večernji list.

Da bi ta priča funkcionirala, u njoj su sudjelovali Tomislav Oremuš, koji je u vrijeme inkriminirano optužnicom radio u prometnoj policiji te odvjetnik Mislav Karlovac. Njih dvojica, zajedno s Vesnom Karanović, jedini su optuženici koji nisu priznali krivnju.

Optužnica u odnosu na njih troje nedavno je postala pravomoćna, a za očekivati je da će tijekom suđenja neki od njihovih bivših suoptuženika sjesti na klupu za svjedoke.

Dnevnik podsjeća da su optuženici dulje vremena tajno praćeni i prisluškivani, a s obzirom na prigovore koje su obrane Oremuša i Karlovca iznijele na optužnom vijeću, može se očekivati da će u daljnjem postupku oni tražiti da se ti dokazi izdvoje iz spisa kao nezakoniti. Drugim riječima, vrlo vjerojatno će se koristiti svim legalnim sredstvima za opstrukciju postupka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

autoosiguranja, prjevare