Hrvatska

ŠAREC: Za sada nema uvjeta za moj susret susret s Plenkovićem

Piše: PolitikaPlus/Hina

Slovenski premijer Marjan Šarec izjavio je u petak u Dubrovniku da još nema uvjeta za njegov službeni susret s Andrejem Plenkovićem, premijerom Hrvatske koju u najnovijoj aferi optužuje za špijuniranje slovenskih sudionika u arbitražnom procesu koji su nepopravljivo kompromitirali rad arbitražnog suda.

Kako je javila Slovenska tiskovna agencija STA, Šarec je kao najveći rezultat sastanka u Dubrovniku inicijative srednje i istočne Europe te Kine 16+1 naveo to što se inicijativi Jedan pojas, jedan put pridružila i Grčka, te kazao da je i Slovenija zainteresirane za projekte suradnje s Kinom, a osobitu priliku vidi u mogućem povećanju transporta iz kineskih luka u slovenski Koper.

Dolazak u Dubrovnik bio  je prvi boravak Šareca u Hrvatskoj nakon što je u rujnu prošle godine postao predsjednik slovenske vlade, a ima i otvoren poziv hrvatske strane da Zagreb i službeno posjeti.Kako je javila STA iz Dubrovnika, Šarec je na njeno pitanje planira li i službeni posjet Hrvatskoj, kazao da "u ovom trenutku" to još ne planira."Mislim da je neke stvari potrebno prethodno dogovoriti, ako bi do bilateralnog susreta došlo, onda ćemo od njega očekivati i neki rezultat, a to je poštovanje vladavine prava i provedbe arbitražne presude o granici", kazao je Šarec za STA.

Prilikom susreta s novinarima kazao je da današnji njegov posjet Hrvatskoj nije bio prava prilika za razgovore o bilateralnim pitanjima, među ostalim i o tzv. špijunskoj aferi koja je zadnjih dana aktualizirana u Sloveniji.
Zbog spomenute je afere ovih dana u Sloveniji održano više političkih sastanaka na vrhu, a sastalo se čak i nacionalno vijeće za obranu i sigurnost kojemu je predsjedavao Šarec, nazvavši "neprihvatljivim" to što je navodno hrvatska tajna služba špijunirala slovenske sudionike u arbitražnom procesu o granici, zbog čega je Slovenija po njegovim riječima morala reagirati.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

andrj plenković, marjan šarec