Hrvatska

U DVA DIJELA: U Dubrovniku summit 16+1, s više od tisuću sudionika

Piše: PolitikaPlus/HRT

U Dubrovniku će se danas održati summit "16+1", odnosno susret premijera zemalja istočne i srednje Europe s kineskim premijerom Li Keqiangom.

Premijer Andrej Plenković i predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqiang otvorit će Poslovni forum za poduzetnike iz Kine i 16 europskih država. Forum će okupiti oko tisuću sudionika, od kojih 400 iz Kine, a teme panela bit će suradnja na području infrastrukture i ulaganja, proizvodnje, inovacija, trgovine, turizma i kulture. Na Poslovnom forumu inaugurirat će se internetska stranica za Koordinacijski mehanizam 16+1 za malo i srednje poduzetništvo čiji je Hrvatska nositelj, a potom će šefovi izaslanstava obići izložbu o suradnji između zemalja srednje i istočne Europe i Kine.

Središnji događaj, plenarna sjednica šefova vlada država srednje i istočne Europe i Kine, počet će u 10.40 sati. Zaključci sastanka na vrhu bit će objavljeni u usvojenom dokumentu pod nazivom „Dubrovačke smjernice" (Dubrovnik Guidelines).

Po završetku plenarne sjednice šefova vlada predviđeno je potpisivanje niza ugovora i sporazuma o suradnji između Kine i ostalih država sudionica. Nakon toga predviđene su izjave za medije predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, predsjednika Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqianga i domaćina idućeg sastanka Suradnje 16+1, koji će bi određen upravo na sastanku u Dubrovniku.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dubrovnik