Zagreb

PREMIJER: Plenković uvjeren da će se za kino Europa naći najbolje rješenje

Piše: PolitikaPlus/Hina

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak kako je uvjeren da će se za kino Europa, koje je nazvao "uglednim i prestižnim", naći najbolje rješenje te da je ono u nadležnosti Grada Zagreba.

"Svatko se treba baviti svojim nadležnostima, dakle Vlada ne utječe na ugovore o najmu pojedinih prostora koju su u vlasništvu Grada Zagreba. Koliko sam ja razumio što je kazao gradonačelnik i on je zainteresiran da tamo bude jedno prestižno ugledno kino kao što Kino Europa za sve nas koji živimo u ovom gradu oduvijek jest bilo", rekao je Plenković odgovarajući na pitanje postoji li mogućnost da utječe na gradonačelnika Zagreba Milana Bandića kako bi se našlo kompromisno rješenje za kino Europa.

"Uvjeren sam da će se naći najbolje rješenje", izjavio je Plenković nakon predaje DIP-u kandidacijske list za Europski parlament.

Dodao je i kako je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek o tome izrazila vrlo jasan stav.

Nakon što su prošlog tjedna u petak dobili obavijest Grada Zagreba da im je istekao ugovor o najmu te da su u obvezi vraćanja prostora 1. lipnja, uprava kina Europa i direktor Zagreb Film Festivala (ZFF), najavili su da će u nedjelju zatvoriti vrata Kina Europa.

Skandirajući "ne damo kino" oko dvije tisuće građana prosvjedovalo je u subotu navečer zbog najave zatvaranja Kina Europe.

Grad Zagreb poručio je pak u subotu da je nužna obnova Kina Europa, ali da se taj objekt neće prenamijeniti u sadržaje koji nisu vezani uz kinoprikazivačku djelatnost, izrazio je žaljenje što je Uprava kina, na čelu s Borisom T. Matićem, odlučila Festivalu židovskog filma zatvoriti vrata.

Iz Grada Zagreba su u nedjelju poručili da će Kino Europa nakon nužne rekonstrukcije ostati art kino te od  Zagreb Film Festival zatražili javnu ispriku i demanti za načinjenu štetu zbog "iznošenja utuživih laži da će 'kino Europa odlukom Grada postati narodnjački klub'".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kino europa, milan bandić