Zagreb

Festival tolerancije: Izložba o poljskim Židovima na platou ispred MSU-a

Piše: PolitikaPlus/Hina

Kao uvod u sutrašnji početak Festivala Tolerancije, u subotu se na platou ispred Muzeja suvremene umjetnosti otvara izložba “Kao da ih nema: oživljavanje sjećanja na poljske Židove", koja je dio popratnog programa ovogodišnjeg, trinaestog izdanja tog filmskog festivala.

Izložba donosi reprodukcije izbora murala pronađenih po cijeloj Poljskoj koji govore o prošlosti poljskih Židova koji su bili važan dio kulture i života te zemlje, te o praznini koja je ostala nakon njihovog stradanja. Murali su prikazani na panoima podijeljenim u 12 tematskih cjelina koje govore o važnosti vraćanja sjećanja u javne prostore.

Naime, u poljskim gradovima u kojima su Židovi prije Drugoga svjetskog rata činili znatan dio stanovništva, murali su se počeli pojavljivati kao djelo malih grupa urbanih aktivista i aktivistica koje svoje sugrađane žele podsjetiti na njihove nekadašnje susjede.

Taj izložbeni projekt nastao je u suradnji udruge Festival suvremenog židovskog filma s POLIN-om - Muzejom povijesti poljskih Židova iz Varšave i Institutom Adam Mickiewicz također iz Varšave, kojemu je misija izgraditi i komunicirati kulturnu dimenziju poljskih brendova kroz aktivno sudjelovanje u međunarodnoj kulturnoj razmjeni.

Zagrebačka izložba, nastala uz potporu MSU-a, ostaje otvorena do 17. travnja.

Uz izložbu o poljskim Židovima u okviru festivala početkom tjedna otvorena je i fotografska izložba "Oni" na kojoj su Ana Opalić, Mare Milin, Stanko Herceg i Ivan Posavec predstavili svoje portrete četvero izbjeglica iz Sirije, Iraka i Irana. Fotografije su postavljene na četiri zagrebačka trga - bana Jelačića, Petra Preradovića, Republike Hrvatske i kralja Tomislava.

Izložba je inspirirana projektom Studija Aleppa pod nazivom Picturing (new) European citizens, a organizirana je pod pokroviteljstvom UNHCR-a Hrvatska i u suradnji s Isusovačkom službom za izbjeglice.

Na festivalu više od sedamdeset filmova koji promiču toleranciju

Festival tolerancije ove godine donosi više od sedamdeset filmova na temu ljudskih prava i tolerancije, a s posebnim naglaskom na važnosti prihvaćanja različitosti i temeljnih načela jednakosti i pravednosti. 

Otvorit će ga poljski film Vukodlak, priča o skupini djece oslobođene iz koncentracijskog logora, koju tek čekaju novi užasi u napuštenom zdanju u šumi. Na otvorenju će biti redatelj filma Adrian Panek.

Filmskim programom dominira nekoliko filmova kojima je u fokusu aktualna borba za prava žena, primjerice Vječna zima istinita je priča o ženi koja nakon sovjetske okupacije Mađarske doživi neočekivanu romansu u sovjetskom radnom logoru za koji je redatelj Attila Szász nagrađen za najbolju režiju na festivalu u Montrealu.

U filmu Preodgoj Cameron Post, ovjenčanom nagradom žirija na Sundance Festivalu, prati se priča djevojke zatečene u seksualnom odnosu s drugom djevojkom zbog čega biva upućena na tretman preodgoja homoseksualaca. Pitanjem ženske seksualnosti i posebno tabuom ženskom užitka bavi se izniman dokumentarac #Ženski užitak.

Iz programa posljednjeg festivala u Cannesu dolazi film Mrtvi i drugi, nagrađen u programu Izvjestan pogled, s temom o nezahvalnom položaju Indijanaca u suvremenom Brazilu.

S nekoliko nagrada u Cannesu u Zagreb dolazi i film Diamantino u čijem fokusu je svjetska nogometna zvijezda s jasnom aluzijom na Cristiana Ronalda.

Kako su najavili organizatori, istinit slučaj bivšeg roba iz Afrike koji postaje crna maskota bečke aristokracije donosi film Angelo čiji redatelj Marcus Schleinzer dolazi na festival.

Od dokumentarnih filmova izdvaja se Put kroz noć o slučaju afganistanskog filmskog autora koji s obitelji bježi pred talibanima i pritom sve dokumentira mobitelom.

Dokumentarac Mora švingati! priča je o počecima jazzerske diskografske kuće Blue Note koju su stvorili mladi židovski emigranti te pritom tada diskriminirane Afroamerikance tretirali kao ravnopravne partnere.

Novi program festivala je Masterclass tolerancije u kojem će domaći autori pred publikom i kamerama govoriti o nastanku svojih filmova - Nebojša Slijepčević o Srbenki i Bobo Jelčić o Obrani i zaštiti.

Važan segment festivala je edukacija mladih - koncept Digitalne kino škole utemeljen je na igri i inovativnim metodama podučavanja poput gledanja filmova putem virtualne stvarnosti, dok Edukacijska jutra donose predavanja stručnjakinja iz poljskog državnoga muzeja Majdanek o strahotama holokausta, a svoje svjedočanstvo podijelit će s učenicima preživjela holokausta Vesna Domany Hardy.

U povodu izlaska knjige Jasenovac u suradnji s Frakturom održat će se okrugli stol o temi odnosa prema tom ustaškom logoru na kojem će govoriti Ivo Goldstein, Goran Hutinec, Nataša Mataušić i Lordan Zafranović.

Za festivalski glazbeni program najavljeni su austrijski HI5 – Minimal Jazz Chamber Music i svjetska gypsy world music senzacija, mađarski EtnoRom Band.

Ulaz na sve programe je slobodan.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

msu, festival tolerancije