Hrvatska

VLADA: Produžen Kolektivni ugovor za zdravstvo do 31. srpnja

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vlada je u četvrtak produžila primjenu Kolektivnog ugovora (KU) za zdravstvo i zdravstveno osiguranje do 31. srpnja, prihvatila zaključak o pokretanju pregovora o sklapanju izmjena KU-a i imenovala svoj pregovarački odbor.

Sadašnji KU zaključen je 26. ožujka 2018. godine na vrijeme od godine dana, sa sindikatima je dogovoreno njegovo produženje, te se potpisivanjem dodatka na KU njegova primjena produžuje najduže do 31. srpnja, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Do produženja KU-a došlo je jer još uvijek nisu ostvarene zakonske pretpostavke kojima bi i Hrvatski liječnički sindikat (HLS) ostvario reprezentativnost za pregovore i sudjelovao u pregovaračkom odboru sindikata.

Naime, važeći KU zaključen je na godinu dana kako bi se u tom razdoblju stvorile zakonske pretpostavke kako bi i HLS ostvario reprezentativnost za pregovore i sudjelovao u pregovaračkom odboru sindikata, što nije realizirano.

Vlada je prihvatila prijedlog zakona o privremenoj mjeri u području obveznog zdravstvenog osiguranja po kojem će Hrvatska najduže do godinu dana nakon izlaska Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije bez sporazuma o povlačenju, pod uvjetom reciprociteta, omogućiti nesmetano korištenje prava iz obveznoga zdravstvenog osiguranja britanskim državljanima.

Prema evidenciji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, 135 osoba trenutno ostvaruje pravo na obvezno zdravstveno osiguranje na teret nositelja zdravstvenog osiguranja iz Ujedinjene Kraljevine.

U slučaju nepostojanja reciprociteta od Ujedinjene Kraljevine troškove će snositi državni proračun. 

Vlada je na sjednici imenovala i svoga predstavnika u postupku mirenja sa Sindikatom državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske. Predmet spora je povećanje plaća državnih službenika u pravosudnim tijelima i utvrđivanja prava na dodatke na plaću zbog posebnih uvjeta rada.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zdrastvo, VLADARH