Svijet

Tajani : Mussolini je vratio mnoge dijelove naše Italije

Piše: PolitikaPlus

"Mussolini? Dok nije proglasio rat protiv cijelog svijeta prateći Hitlera, dok nije promovirao rasne zakone protiv Židova i na stranu dramatični događaji oko Giacoma Matteottija (politički oponent kojeg je režim ubio) radio je pozitivne stvari kako bi realizirao infrastrukturu u našoj zemlji", rekao je predsjednik Europskog parlamenta.

"Moramo biti objektivni. Ja nisam fašist, nikada nisam bio fašist i ne dijelim njegovu političku misao, ali ako ćemo biti pošteni sagradio je ceste, mostove, zgrade, vratio je mnoge dijelove naše Italije. Krive stvari bile su Matteotti, rasni zakoni, rat. To su bile neprihvatljive stvari", rekao je Tajani u radijskoj emisiji, prenose 24sata.

Na sramotnu izjavu predsjednika EP-a preko društvenih mreža reagirao je hrvatski eurozastupnik Tonino Picula koji u Tajanijevim izjavama vidi političku platformu. 

"Nedavno prizivanje Antonija Tajanija 'talijanske Istre i Dalmacije' očito nije izolirani incident već politička platforma. 'Mussolini je napravio neke pozitivne stvari', rekao je za Radio 24. Između ostalog, 'povratio je mnoge dijelove naše Italije'", napisao je Picula na Twitteru.

Izjavu Tajanija komentirala je i eurozastupnica Biljana Borzan. 

"Vaša izjava da je Mussolini učinio neke 'dobre stvari' je sramotna! Kao i tvrdnja o "talijanskoj Istri i Dalmaciji", ovo je nedostojno za vaš položaj. To pokazuje da je revizionizam vaša ideologija i da je vaša 'isprika' bila laž!", napisala je Borzan na Twitteru.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Benito Mussolini, antonio tajani