Zagreb

IZLOŽBA: Izložba slika Hrvoja Marka Peruzovića "Nacrt za retrospektivu“ u "Mimari"

Piše: PolitikaPlus

Sa stotinjak radova izložba slika Hrvoja Marka Peruzovića "Nacrt za retrospektivu“, što se otvara u srijedu u Muzeju Mimara, svojevrsni je presjek autorovog stvaralaštva u posljednjih dvadeset i pet godina, koliko se kontinuirano bavi izlagačkom djelatnošću.

Predstavljeni su umjetnikovi radovi od najranijih studentskih dana na zagrebačkoj Likovnoj akademiji pa sve do recentnih slikarskih ostvarenja, a uz ulja na platnu, dominiraju djela u omiljenoj slikarevoj tehnici akrilika.

Hrvoje Marko Peruzović (1971., Zagreb) završio je grafički odjel Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Splitu. Diplomirao je slikarstvo 1995. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Ðure Sedera.

Studijski je boravio u Parizu, Milanu, Veneciji i Beču, a osim slikarstvom bavi se klasičnom grafikom, ilustracijom, skulpturom i fotografijom. Likovno je uredio ili ilustrirao nekoliko knjiga, kataloga i monografija.

Specifičnim likovnim jezikom bavi se širokim spektrom tema, od izrazite figuracije pa sve do apstraktnih kompozicija.

Jedan segment izložbe posvećen je dijelu slikarskog opusa koji je nadahnut sakralnim temama, s obzirom na to da je na tom području ostvario brojna djela - križni put u Solinu, oltarnu palu i križni put u Dubrovniku, te mozaik na pročelju crkve u Zagvozdu.

Izlagao je na tridesetak samostalnih izložbi kao i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a djela mu se nalaze u raznim privatnim i javnim zbirkama i muzejima.

Piše poeziju, aforizme i kratke eseje iz područja likovnosti. Dobitnik je prve nagrade "Post scriptum“ za književnost na društvenim mrežama, koja se dodjeljuje u sklopu zadarskog festivala književnosti KaLibar. Objavio je zbirku pjesama "Nekoga moramo voljeti (kako na webu, tako i na zemlji)“. Živi i radi u Zagrebu.

Njegova izložba u "Mimari" će biti otvorena do 31. ožujka.

Odabir radova i predgovor u katalogu napravio je prof. Stanko Špoljarić, koji umjetnika redovito prati još od samih početka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IZLOŽBA, MIMARA