Hrvatska

Murganić: Nisam prenaglila kad sam zatražila ostavku ravnateljice Burčul

Piše: PolitikaPlus/Hina

Mininistrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić izjavila je u petak kako nije prenaglila kada je zbog slučaja obiteljskog zločina na Pagu i uočenih propusta u radu zadarskog Centra za socijalnu skrb zatražila smjenu njegove ravnateljice Vesne Burčul, te je ponovila da neće dati ostavku.

"Nisam ja prenaglila, to je moje mišljenje, stav i moj prijedlog. Upravno vijeće to ima u nadležnosti, oni prema zakonu, poslovniku ili statutu ustanove vode računa o zakonitom postupku i poštivanju rokova. Nisam željela utjecati na mišljenje stručnog nadzora koji je još uvijek u tijeku, ali iz Upravnog nadzora i mojih saznanja ja sam donijela takvo mišljenje, a odluku će donijeti Upravno vijeće", kazala je Murganić novinarima nakon sjednice Vlade.

Murganić uvjerena da je ravnateljica odgovorna

Dodala je kako je osobna stvar ravnateljice hoće li sama dati ostavku, a u nadležnosti je Upravnog vijeća hoće li je oni razriješiti.

Ravnateljica zadarskog centra nije odgovorna za sam stravičan čin, kao ni socijalni niti stručni radnici već počinitelj. "Moj je upit koliko i na koji način smo trebali osigurati djeci, koja su nam povjerena, miran, stabilan i kvalitetan život i uvjete za rast i razvoj", kaže Murganić.

Na pitanje je li spremna ponuditi ostavku ako Vijeće odluči da ravnateljica ne treba otići, odgovorila je kako je uvjerena da se vidi da je ravnateljica odgovorna te poručila, što se tiče ostavke, da je političkim putem došla te da će političkim putem i otići.

Upitana kako je moguće da nitko neće snositi odgovornost za stradavanje četvero djece koju je sustav trebao zaštiti, poručila je da postoje poteškoće u radu i da se o njima treba razgovarati i jačati sustav na svim razinama.

"Imamo odgovornost i obaveze koje je pred nas stavilo društvo, i s ove pozicije mogu samo o tome razgovarati", dodala je Murganić.

Kaže i da željno iščekuje stručni nadzor, da vidi kolika je bila odgovornost i je li bila odbijena međuresorna suradnja. Komora socijalnih radnika detaljno radi na nadzoru, a ona se, kaže, u to ne želi miješati dok ga javno ne predoči.

U Zadru prosvjed podrške ravnateljici

Ispred Centra za socijalnu skrb u Zadru u petak su se okupili njegovi djelatnici, kao i članovi Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, kako bi pružili podršku ravnateljici Burčul te izrazili nezadovoljstvo stanjem u sustavu.

"Sustav se mijenja od vrha, a ne od dna", "Tako vam je to u braku, tako vam je to u sustavu", "Naši korisnici zaslužuju više i bolje", "Centar nije dežurni krivac", "Imamo nadzor, ali ne i video nadzor", neke su od poruka na transparentima djelatnika.

Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi pozvao je svoje članove diljem Hrvatske da se danas u vrijeme stanke okupe u svojoj ustanovi ili ispred nje te na taj način izraze nezadovoljstvo stanjem u sustavu i pruže potporu zaposlenicima Centra za socijalnu skrb Zadar.

Na stranicama Sindikata stoji da se u svim Centrima za socijalnu skrb u Hrvatskoj održavaju skupovi podrške zaposlenicima, priložili su potvrdu šibenskog centra da će sudjelovati u prosvjedu i slike požeškog centra koji prosvjeduje.

U pozivu na prosvjed ističu da žele pružiti moralnu potporu ponajprije kolegama iz Zadra, koji su se našli "u središtu hajke traženja krivca" za monstruozan zločin koji se dogodio na Pagu.

"Ovaj slučaj, kao i mnogi do sada, pokazali su da se javnost tek nakon što se dogodi neka tragedija, upoznaje s radom socijalne službe. Ovoga puta, ponajprije zahvaljujući našem sindikatu, u prvi plan istaknuti su problemi zaposlenika u sustavu socijalne skrbi i odbačena mogućnost da se smjenom ili kažnjavanjem jedne osobe ti problemi sakriju od javnosti", navodi sindikat.

Navodeći probleme s kojima se svakodnevno suočavaju - od nedovoljnog broja stručnog kadra svih profila, normativa koji ne prate stvarne potrebe korisnika i daleko su od standarda zemalja članica EU-a, loših i neadekvatnih radnih prostora do nedostatka sredstava za rad, poručuju da je bez stvarne želje za promjenama i potpore ministarstva i Vlade nemoguće popraviti stanje.

Danas rok za predaju očitovanja ravnateljice

Upravno vijeće zadarskog Centra za socijalnu skrb u utorak je raspravljao o smjeni ravnateljice Burčul, ali nisu donijeli nikakvu odluku već su zatražili pisano pojašnjenje ravnateljice o nekim točkama nalaza.

Rok za dostavu pisanog pojašnjenja je danas, a nakon što ga dobiju zakazat će sljedeću sjednicu.

Burčul nije željela spekulirati kada bi se sastanak mogao održati, poručivši za Hinu samo da danas do kraja dana treba predati svoje očitovanje.

Sjednicu Upravnog vijeća sazvala je ministrica Murganić kako bi se raspravilo o potezima Burčul u čijem su radu, po riječima ministrice, uočeni teški propusti u slučaju zločina koji je otac počinio nad svoje četvero djece u Pagu, te je predložila njezinu smjenu.

Djelatnici zadarskog Centra za socijalnu skrb osudili su ministričine izjave, ističući kako je bez nalaza upravnog nadzora predložila smjenu Burčul.

Navode da je taj događaj na Pagu pokrenuo lavinu negativnih i osuđujućih komentara mnoštva ljudi kojima nije poznat način rada centra niti ovlasti koje ima.

Tvrde da rade u neadekvatnim uvjetima, preopterećeni javnim ovlastima i višestrukom nepotrebnom administracijom. Nemaju status službene osobe, a nedostatak stručnih radnika sve je veći.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nada murganić, zadar, socijalna skrb