Regija

TERORIZAM: U Siriji zarobljen radikalni islamist iz BiH koji je prijetio smrću reisu Kavazoviću

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bosanskohercegovački državljanin Amir Selimović, koji je prijetio smrrću poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, zarobljen je na u srijedu na sjeveru Iraka gdje se borio kao pripadnik islamističkih terorističkih organizacija, objavio je u četvrtak portal "Dnevnog avaza".


Selimović je bio među posljednim fanatičnim pripadnicima terorističke organizacije Islamska država koji su se o potpunom okruženju tjednima odupirali koalicijskim snagama utvrdivši se u selu Boghuz na granici Sirije i Iraka.

Zarobljen je kada je s još nekoliko suboraca pokušao pobjeći iz sela.

Selimović je u BiH postao poznat nakon što je 2016. iz Sirije uputio video poruku Bošnjacima u kojoj im je zaprijetio kako će biti kažnjen smrću svaki među njima koji bi se usprotivio postupcima Islamske države.

Reisu Kavazoviću je pak izravno zaprijetio zbog akcije koju je tada povela Islamska zajednica kako bi se u BiH rasformirali "paradžemati", ilegalne vjerske zajednice koje su formirali samozvani imami-propagatori radikalnog islamizma.

"Molim Allaha da reis-ul-ulemu u BiH Huseina Kavazovića i njegove sljedbenike .... zakoljem nasred Baščaršije", izgovorio je  Selimović u poruci objavljenoj na video kanalu YouTube uz istaknuto znakovlje Islamske države.

Selimović je do 2015. godine živio u selu Svojate kod Živinica, nedaleko od Tuzle. U Siriju je otišao sa suprugom i djetetom.

U svojoj je pruci ustvrdio kako je svoje dijete "iz pakla doveo u blagostanje" jer živi na teritoriju gdje vlada šerijat.

"Crknite od muke, mi znamo da će vladati šerijat cijelim svijetom. Ako se ne pokajete, radujte se svojoj propasti i narančastim kombinezonima", poručio je Selimović Bošnjacima.

Nakon objave te poruke policijske agencije u BiH otvorile su istragu protiv Selimovića pa je izvjesno kako će on biti izvrgnut kaznenom postupku ukoliko bude izručen zemlji čiji je državljanin.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TERORIZAM, BIH